Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemlig uppgörelse sänkte ersättning till Neurosedynskadade

Publicerat söndag 8 februari 2015 kl 05.00
"Det är en rejäl konsekvens för oss"
(2:17 min)
neurosedyn björn håkansson
Björn Håkansson (t v) i samband med att svenska staten betalade ut ersättning till neurosedynskadade 2004. Foto: Claudio Brescian/TT

Svenska offer för läkemedlet Neurosedyn har fått för låg ersättning. Dokument som Sveriges Radio tagit del av visar att ersättningarna grundades på en hemlig uppgörelse, istället för att låta rättsprocessen fortsätta.

– Vissa personer med svåra skador har inte kunnat leva ett speciellt bra liv. Man har inte haft råd till bostäder, inte haft tillfälle att utbilda sig och mer eller mindre varit totalt beroende av den ersättning man fått av Astra Zeneca, säger Björn Håkansson, ordförande i Föreningen för de Neurosedynskadade.

Cirka 120 svenskar föddes i början på 1960-talet med svåra skador på grund av det tysktillverkade sömnmedlet Neurosedyn, som bland annat gavs till gravida kvinnor.

De drabbade nådde i början på 70-talet en uppgörelse med det svenska läkemedelsbolaget Astra, som sålde den tysktillverkade medicinen i Sverige.

Ersättningsnivåerna till de skadade svenskarna grundades på en uppgörelse i Tyskland mellan de drabbade där och läkemedelsföretaget Chemie Grünenthal som tillverkade medicinen.

Men nya dokument som Sveriges Radio tagit del av visar att den tyska uppgörelsen var ett resultat av att den tyska staten och läkemedelsföretaget gjorde upp i godo i hemliga förhandlingar istället för att rättsprocessen fick fortsätta.

Det hela syftade till att hålla skadestånden låga och för att dölja felaktigheter i godkännandet och hanteringen av neurosedyn.

Hur mycket lägre skadestånden blev på grund av detta vet ingen. Men de blev för låga, menar Björn Håkansson.

– Vi hade antagligen fått väldigt mycket högre ersättning från allra första början. Det är en rejäl konsekvens för oss neurosedynskadade i Sverige att tyska staten gick in och samarbetade med läkemedelsbolaget för att hålla nere ersättningsnivåerna, säger han.

Efter att den tveksamma uppgörelsen i Tyskland nu blivit känd samarbetar de neurosedynskadade i Sverige med andra drabbade runt om i Europa.

Bland annat vänder man sig till politiker i Europaparlamentet och hoppas att dessa skall kunna lyfta upp frågan på tysk regeringsnivå.

Det är en tysk stiftelse som sedan 1970-talet hanterar skadeståndsanspråken efter Neurosedynskandalen.

Nu hoppas de drabbade i Europa att stiftelsen skall betala ut de skadeståndsersättningar som man anser att man haft rätt till i drygt 50 år.

För de drabbade i Sverige skulle det innebära att den tyska stiftelsen ger en retroaktiv kompensation och en utökad ersättning, berättar Björn Håkansson i Föreningen för de Neurosedynskadade.

– Sedan vill vi att stiftelsen i Tyskland matchar Astra Zenecas utbetalning, vad de betalar till oss i dag i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".