Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spelbranschen växer – men konkurrensen ökar

Publicerat måndag 22 december 2014 kl 10.43
Skövde skapar spelmecka: "Enastående resultat"
(1:53 min)
Daniel Ström, Guru games
1 av 2
Daniel Ström och hans kollegor Guru games räknar med att släppa sitt första spel i början av 2015. Foto: Joel Wendle
Per-Arne Lundberg, Gothia science park
2 av 2
Per-Arne Lundberg på Gothia science park ser ljust på framtiden för Skövde som dataspelsstad. Foto: Joel Wendle

Trots stark tillväxt så ser dataspelsbranschen med viss oro på framtiden. Den internationella konkurrensen ökar, bland annat genom att andra länder satsar stora pengar i statliga stöd till spelbranschen. 

Dataspelsbranschen fortsätter att växa i Sverige och sysselsätter allt fler personer. Enligt preliminära siffror från organisationen Dataspelsbranschen har mellan 25 och 30 nya spelutvecklingsföretag startats under 2014.

Skövde är en ort som utmärker sig, som efter de tre storstäderna har flest registrerade spelutvecklingsföretag i Sverige. Ett av dem är Guru games. 

– Vi sitter och jobbar på ett spel som heter Magnetic. Vi är elva personer som sitter här och jobbar varje dag, berättar vd Daniel Ström. 

Daniel Ström och hans tio kollegor har alla studerat spelutveckling på Högskolan i Skövde. Sedan ett drygt år tillbaka sitter de i lokaler i teknik- och forskningsparken Gothia science park, som ligger bara ett stenkast från högskolan. Här får unga spelutvecklare hjälp med bland annat billiga lokaler, finansiering och coachning av affärsutvecklare.

Guru games, som snart lanserar sitt första spel, är bara ett av många företag som startats här.

– För oss har det varit helt ovärderligt. Jag tror inte vi hade kommit så här långt med varken företaget eller vårt spel om vi inte hade haft den här möjligheten.

På åtta år har ett 20-tal spelföretag etablerats i Skövde, som tillsammans sysselsätter runt 200 personer. Det berättar Per-Arne Lundberg, verksamhetsansvarig på Gothia science park.

– Jag skulle vilja säga att det är ett enastående resultat, där en bransch har vuxit upp och på några få år etablerat sig och blivit en stabil aktör i en så pass liten stad som Skövde är.

Gothia science parks arbete med att stötta nya dataspelsföretag finansieras av kommunala, regionala och statliga medel. Men om Sverige ska kunna behålla sin världsledande position på dataspelsområdet, så måste staten ge betydligt större ekonomiska stöd riktade till nya företag, menar flera företrädare för branschen.  

– Vi som industri slåss mot länder som lockar utvecklare med skatteincitament och andra stöd, säger Per-Arne Lundberg.

Han nämner Finland som exempel, där den finska innovationsmyndigheten Tekes sedan 2012 pumpat in runt motsvarande 180 miljoner svenska kronor i riktat stöd till nya spelföretag.

– Den typen av stöd skulle vi välkomna i Sverige. Sverige har en ledande roll i världen och dataspelsbranschen skulle behöva ha samma uppmärksamhet som alla andra industrier i Sverige har, säger Per-Arne Lundberg.

Joachim Karlsson, enhetschef på den svenska innovationsmyndigheten Vinnova, tillbakavisar kritiken om att Sverige inte satsar tillräckligt på innovationsstöd till dataspelsbranschen. Han förklarar att Vinnova valt en annan strategi än finska Tekes och inte riktar sina stöd till några specifika branscher.

– Men varje år kan småföretag söka en halv miljard kronor i investeringsstöd hos oss. Och ingen skulle bli gladare än vi om företagen i dataspelsbranschen skulle bli mer aktiva att söka medel från oss, säger Joachim Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".