Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffare krav på svavelhalten

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 07.45
Halten ska ner till nästan noll
(1:40 min)
Fartyg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

2015 blir det tuffare krav på svavelhalten i fartygsbränsle. Det innebär ökade kostnaderna för fartygsnäringen som tvingas hitta ny teknik och alternativa bränslen. Sveriges redareförening är kritisk mot att det saknas tillräckligt med avskräckande sanktioner mot de som inte följer reglerna.

– Vi är väldigt, väldigt oroliga för att det kan bli konkurrenssnedvridning om inte myndigheten gör sin hemläxa och har en gedigen uppföljning, säger Pia Berglund, vd på Sveriges redareförening.

Det är för havsmiljöns skull som reglerna skärps när det gäller svavelhalterna i marina bränslen. Från den första januari 2015 ska svavelhalten ner till nästan noll för fartyg i Nordsjön och Östersjön.

Omställningen har medfört stora kostnader. Det nya reglerna kommer kosta sjöfarten och svensk basindustri mellan tre till fem miljarder per år, enligt en rapport från Trafikanalys.

Transportstyrelsen kommer under 2015 fördubbla sina kontroller av fartyg som anlöper från två- 400. Men av totalt cirka 100 000 anlöp så räcker inte det, menar Redareföreningen. Bötesbeloppen är dessutom så låga att det gör det lönsamt för fartyg att fuska.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) förstår oron och lovar att följa upp att sanktionerna blir tillräckliga.

– Vi är lika angelägna som redareföreningen att det blir en schysst konkurrens och vi kommer följa upp att efterlevnadskontrollerna blir tillräckliga, säger hon.

Pia Berglund på Redareföreningen tycker dock att löftet kommer för sent. Kraftigare sanktioner borde redan vara på plats.

– Vi tycker att staten kunde ha gjort mycket mer. Vi är nämligen klara, så frågan är vart staten tog  vägen. Det har varit högt tonläge från regeringen mot oss och då undrar vi vad gjorde ni när vi gick hem till vår verkstad, säger Pia Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".