Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN har nått målen om minskad fattigdom i världen

Publicerat torsdag 25 december 2014 kl 05.00
Lyckad kamp mot världens fattigdom
(1:45 min)
Lantbrukaren Valu och hans fru Anti i Rajasthan har sex barn. Alla barnen har problem med diarré och andra sjukdomar. Kronisk diarré är en faktor, ihop med fattigdom, analfabetism och annat, som bidrar till att över 40 procent av indiska småbarn är undernärda. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

2015 är slutår för milleniemålen, FN:s åtta mål att förbättra livet för världens fattiga. Och nästan alla har uppnåtts. Ett av målen var barnadödligheten som har halverats.

– Man har lyckats att minska barnadödligheten kraftigt och man har faktiskt också lyckats att minska andelen som lever i slumområden och man har ökat tillgången till vatten och sanitet på ett påtagligt sätt, säger Birger Forsberg, läkare och docent i internationell hälsa på Karolinska institutet, som tycker satsningen varit lyckad.

Åtta mål med fokus på hälsa, utbildning och jämlikhet. Om de bestämdes på ett FN-toppmöte i New York år 2000. 

FN vars medlemmar inte direkt gjort sig kända för att komma överens var den här gången helt överens, världen ska bli mer rättvis och något måste göras mot världens fattigdom. 

Det har nu gått snart 15 år sedan det mötet och enligt många bedömare har världen faktiskt blivit mer rättvis. Visst finns fortfarande att göra, menar Birger Forsberg.

Mödradödligheten är fortsatt hög med 300 000 kvinnor som dör i samband med graviditet varje år. Och behandlingen av HIV når inte alltid dom som behöver den mest

Men mycket har ändå hänt. 1990 dog 12 miljoner barn varje år, idag har det sjunkit till nästan hälften. 1990 var nära 2,5 miljard människor i extrem fattigdom, idag har det sjunkit till nästan hälften.

– Inom alla åtta områden förutom inom miljöområdet har man gjort betydande framsteg.  Det är rörande miljöfrågor- och utsläpp som det har skett en försämring, säger Birger Forsberg.

För priset för ökad välfärd är tyvärr också många gånger en ökad miljöpåverkan. Miljarder människor saknar fortfarande tillgång till rent vatten och trots att ett av millenniemålen slår fast att koldioxidutsläppen ska ha halverats till nästa år släpper världens länder idag ut nästan 50 procent mer koldioxid än de gjorde 1990.

– Befolkningen på många ställen trycker på. Man hugger ner de viktiga skogarna i Brasilien och i Indonesien. Det här är en stor utmaning som ligger framför oss, säger Birger Forslund.

Men för de miljontals människor som lämnat extrem fattigdom och svält bakom sig, som idag skickar sina små med ryggsäck till skolan, är miljön av mindre betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".