Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sökandet fortsätter - föremål var inte vrakdelar

Uppdaterat måndag 29 december 2014 kl 13.15
Publicerat måndag 29 december 2014 kl 05.28
"Hypotesen är att planet befinner sig på havets botten"
(2:06 min)
AirAsias check-in desk på Singaporeflygplatsen. Foto: Wong Maye-E/TT.
Passagerare vid AirAsias check-in desken på Singaporeflygplatsen. Foto: Wong Maye-E/TT.

Sökandet efter det plan från Air Asia med 162 passagerare som försvann på väg från Indonesien till Singapore igår är nu inne på sitt andra dygn. Fortfarande finns inga spår av planet som  nu befaras ha störtat i havet.

Det troliga är att planet kraschat och ligger på havets botten, och det är den hypotesen vi arbetar efter sa chefen för det indonesiska räddningsverket Bambang Soelistyo tidigare i dag, en bedömning som gjorts utifrån var planet försvann.

Det har under dagen också cirkulerat uppgifter om att föremål som skulle kunna vara vrakdelar har siktats till havs, men de uppgifterna har dementerats vid en presskonferens av Indonesiens vicepresident Jusuf Kalla.

Vicepresidenten konstaterar också att Indonesien saknar den utrustning, som krävs för att hämta upp planet ur havsdjupet.

Därför kommer utrikesdepartementet att kontakta länder som erbjudit hjälp, som till exempel USA, Storbritannien och Frankrike.

Sökandet har under dagen koncentrerats till området nära ön Belitung Island och Singapore, Malaysia och Australien bistår Indonesien med flyg och fartyg.

Just nu deltar 15 fartyg  och 30 flygplan i sökandet och väderförhållandena uppges nu vara dåliga vilket försvårar sökandet.

En talesperson för det indonesiska flygvapnet säger till nyhetsbyrån AFP att sökandet nu koncentrerar till ett område där oljefläckar synts utan för ön Belitung.

Planet, en Airbus A320-200, försvann från radarn under en flygning mellan Surabaya i Indonesien och Singapore under natten till söndagen svensk tid.

Strax innan kontakten bröts hade piloterna bett flygledarna att få flyga på en högre höjd för att undvika dåligt väder, en begäran som avslogs eftersom det hade medfört risk för kollision med ett annat plan.

Några minuter därefter bröts kontakten  och enligt indonesiska myndigheter ska inga signaler från nödsändaren ha hörts.

I sökandet samlas också information in från lokala fiskare på ön, som uppges ha hört kraftiga smällar i går.

Enligt tv-kanalen Channel News Asia förbereds nu ett center på ön Belitung, dit eventuella offer ska kunna föras.

Den indonesiska armén ska också söka på marken, bland annat i bergiga områden längs kusten. En mängd andra länder erbjuder nu sin hjälp, bland annat Australien, Indien och USA.

Planet tappade kontakten med flygledningen en timme före landning i Singapore. Strax före försvinnande bad piloterna om en alternativ flygrutt på högre höjd för att undvika dåligt väder.

Några minuter därefter bröts kontakten, och enligt indonesiska myndigheter ska inga signaler från nödsändaren ha hörts.

Oroliga anhöriga som väntat under hela gårdagen på Singapores flygplats har fått nattlogi på ett närbeläget hotell, och i dag fortsätter en oviss väntan på Changi flygplats i Singapore.

Air Asia är ett populärt lågprisbolag som växt rekordartat, och bolaget har tidigare aldrig haft någon krasch.

Fakta: Mörkt flygår för Sydostasien

Rapporten om det saknade Air Asia-planet, flight QZ8501, kommer i slutet av ett dystert år för flygtrafiken i regionen.

Den 8 mars försvann Malaysia Airlines plan MH370 under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking. Ombord fanns 239 personer. Trots enorma sökinsatser, bland annat i Indiska oceanen väster om Australien, har ännu inga spår av planet hittats.

Den 17 juli dog 298 människor när Malaysia Airlines flight MH17 kraschade i östra Ukraina, sannolikt efter att ha blivit nedskjutet. Ukraina anklagar proryska separatister för att ha skjutit ned planet med rysk hjälp. Dessa skyller i sin tur på Ukrainas militär.

(TT-Reuters)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".