Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ramberg om uppgörelsen mellan blocken: En optimistkalkyl

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 13.10
Foto: Maja Suslin/TT samt Sveriges Radio.
Foto: Maja Suslin/TT samt Sveriges Radio.

Hur länge håller Decemberöverenskommelsen? På papperet gäller den till 2022 men mycket talar för att det är en optimistkalkyl. Även om den nya riksdagsetiketten skulle hanka sig fram hela innevarande mandatperiod blir valet 2018 ett svårpasserat elddop.

En uppgörelse som går ut på att vara oenig på ett kontrollerat sätt rymmer som många påpekat gott om konfliktungar. Vi ser dem redan i partiernas interndebatt, framför allt moderaternas. De kommer att dyka upp igen varje gång uppgörelsen testas i praktiken.

Inte bara vid de tre höst- och fyra vårbudgetar som ska passera riksdagen före nästa val. Utan också i gränsdragningsfrågor om vilka regeringsförslag som får läggas i budgetar och vilka som ska läggas utanför och därmed kan stoppas av oppositionen.

En annan kommande prövning för överenskommelsen är utredningen om att eventuellt göra formella regeländringar, till exempel i budgetlagen. De rödgröna är måttligt entusiastiska och uppgörelsen är mest ett sätt att skjuta oenigheten framför sig.

Svårast blir ändå valet 2018. Den sida som förlorar valet kommer att känna mycket måttlig entusiasm för att fortsätta leva upp till avtalet. Om allianspartierna åter blir minsta partikoalition kommer dagens moderata interndebatt att framstå som en hövlig viskning.

Att garantera passivt stöd åt en s-ledd minoritetsregering ytterligare fyra år från 2018 är inte vad de borgerliga tänkte sig när de skrev under på annandagen.

Om inte förr skulle en sån situation på allvar rubba tesen att SD alltid ska isoleras. Med SD:s röster skulle ju de borgerliga kunna få regeringsmakten i stället för att passivt sitta och se de rödgröna driva en vänsterinriktad ekonomisk politik.

På motsvarande sätt kommer många rödgröna att reagera om allianspartierna blir störst i valet 2018. Det kommer att finnas gott om röster som hävdar att läget nu förändrats och att uppgörelsen är överspelad. Åtta år är lång tid i politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".