Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fångar får oftare nej till telefonsamtal

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 14.20
"Ohållbar situation för intagna och anhöriga"
(2:15 min)
Kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnosand. Foto: Leif R Jansson/TT.
Kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnosand. Foto: Leif R Jansson/TT.

Utvecklingen med IP-telefoni och mobiler vållar allt större problem på landets fängelser och häkten.
Kriminalvården säger ofta nej till ansökningar från intagna att ringa sådana nummer eftersom samtal då kan kopplas vidare utan att Kriminalvårdens telefonsystem märker det.

– Den här nya tekniska utvecklingen med IP-telefoni som blir allt mer vanlig där kan inte vårt system känna av om man kopplar vidare, så det betyder att man i princip kan koppla vidare till vilket nummer som helst i hela världen utan att vi har någon kontroll på det, säger Peter Wedin som är verksjurist i Kriminalvården.

Effekten av att samtal som rings med ip-telefoni kan kopplas vidare är att det på landets sju anstalter med högst säkerhetsklassning finns ett förbud mot att ringa ip-telefoni via Kriminalvårdens telefonssystem. Också i häkten och på anstalter med lägre säkerhetsklassning säher Kriminalvården ofta nej. Det gäller också mobiltelefoner, eftersom man inte heller där kan kontrollera vem det är som svarar.

I de fall där Kriminalvården säger nej kan den intagne få ett särskilt tillstånd där samtalen kan ringas om någon kriminalvårdare sitter med och lyssnar, men det tar mycket resurser och handlar därför bara om enstaka samtal, enligt verksjurist Peter Wedin.

– Vi kan inte tillgodose de intagnas behov av att ha kontakt med anhöriga. Det är en ohållbar situation, för intagna, för anhöriga och också för Kriminalvården.

Enligt Kriminalvården gör man här en prioritering, där till exempel föräldrar ändå ska kunna ha kontakt med sina barn. Men enligt Line Fuchs, familjepedagog på Solrosen, en organisation som stöttar barn som har föräldrar som dömts för brott är kontakten ofta inte tillräcklig:

– Det är inte alla barn som mår bra av en kontakt med sin förälder, men för de barn som mår bra av kontakt och som skulle behöva det tänker jag att det skulle behövas möjlighet till fler samtal, det är vad barn själva säger när man hör dom.

Det här är också ett växande problem eftersom utvecklingen går mot allt mer ip-telefoni, enligt Kriminalvården som nu undersöker nya tekniska lösningar.
Men det kan också behövas andra åtgärder, enligt verksjurist Peter Wedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".