Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hägglund besviken: Landstingen klarar inte akutköerna

Publicerat lördag 3 januari 2015 kl 12.30
"Nederlag att landstingen inte lyckas"
(2:02 min)
Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister, och Göran Hägglund (KD) om köerna till svensk akutsjukvård. Foto: TT
Foto: TT

Frågan är brännhet, och nu oroar sig politikerna för utvecklingen i den svenska akutsjukvården. Trots mål och löften blir väntetiderna på landets sjukhusakuter allt längre. Förre socialminister Göran Hägglund (KD) är besviken över att landstingen inte når upp till de mål han själv satte upp 2010.

– Det är ett nederlag att landstingen inte lyckas leva upp till det som är rimliga väntetider. Det här måste man jobba ytterligare med. Jag vet att många organiserar om akuterna för att bli bättre, men vi har mycket kvar att göra, säger Hägglund.

Alliansregeringen beslöt år 2010 att köerna och väntetiderna på akuten skulle kortas. Fyra år senare är siffrorna dystra. Det är inte bara det att de inte blivit kortare, de har även blivit längre.

Bara två av landets sjukhusakuter klarar av en vistelsetid på max fyra timmar och tiden mellan det att man kommer till akuten till det att man får träffa en läkare har ökat från 50 till 57 minuter i snitt.

Mats Granberg på Socialstyrelsen säger att orsakerna kan finnas i hela vårdkedjan, från bristerna i primärvården till platsbristen på sjukhusen:

– Det kan vara som så att det inte finns andra alternativ. Primärvården klarar inte riktigt att se till att ge folk den basala sjukvården, säger Granberg.

Han anser också att det är värt att fundera över arbetssituationer och organisationer inne på de svenska akutmottagningarna. Här behövs se över vilken bemanning som finns och vilken kompetens som finns att tillgå.

– Sedan för det trejde vilket utflöde man har från akutmottagningen, om man ska lägga in patienten. Där kan det vara problem med tillgången på vårdplatser, säger Mats Granberg.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström håller med om den analysen.

– Det är viktigt att inte bara koncentrera sig på akuten, utan hur primärvården och andra delar av hälso- och sjukvårdssystemet fungerar, säger han.

Regeringens förslag om att stärka vården med en så kallad professionsmiljard föll i riksdagen när budgeten röstades ner i början av december. Men Gabriel Wikström siktar på att komma tillbaka med ett liknande förslag.

– Det kommer handla om att frigöra tid från läkare och sjuksköterskor där de kan sluta lägga tid på administration och istället lägga sin tid på att möta patienter. Att bota, hjälpa och lindra, det som är deras uppdrag, säger Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".