Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort bilberoende bland nya generationens pensionärer

Publicerat torsdag 8 januari 2015 kl 08.28
"En generation pigga och mobila äldre"
(2:44 min)
Birgitta Dahlgren från Linköping och Kirsten Repbladh har båda kört bil hela sina vuxna liv. Pensionärslivet tillåter ibland mer tid åt att åka kollektivt, men då och då måste man ta bilen, berättar de. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
Birgitta Dahlgren och Kirsten Repbladh har båda kört bil hela sina vuxna liv. Pensionärslivet tillåter ibland mer tid åt att åka kollektivt, men då och då måste man ta bilen, berättar de. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio

Aldrig tidigare i landet har en generation blivande pensionärer varit så vana att ta sig runt med bil som nu. Något som i långa loppet väcker lika mycket farhågor om ökade koldioxidutsläpp som försämrad hälsa på grund av för lite motion.

Frågan är om dagens samhälle är tillräckligt planerat för att Sveriges 40-talister och 50-talister ska kunna ta sig fram utan bilen.

Med något tröttare knän på ålderns höst kanske möjligheten är större att det blir bilen till affären framför en promenad.

Jämfört med för 20 år sedan så har det skett en markant ökning av pensionärer i Sverige som i dag har både körkort och egen bil, särskilt bland kvinnor.

Birgitta Dahlgren från Linköping är 73 år och kört bil sedan hon var arton år gammal.

– Jag kör mellan 1 000 och 1 500 mil per år, säger Birgitta Dahlgren.

Kan man klara sig utan bilen?

– I många stycken kan man det. Sedan beror det på vad man ska ha med sig och vart man ska. Ska man långt ut i svampskogen är det svårt att cykla. Om det är ett par mil. Då tar jag bilen, säger Birgitta Dahlgren. 

Birgitta tillhör generationen 40-talister och 50-talister som är väldigt många, inte bara i Sverige. Internationellt kallas de för "the babyboomers". Det är en generation av rätt pigga, mobila äldre som går i pension.

Jessica Berg, är doktorand i äldre och åldrande på Statens väg- och transportforskningsinstitut och forskar på den här generationens bilvanor.

– De är uppväxta med bilen och har använt bilen i högre utsträckning än vad tidigare generationer har gjort. Därför finns det en förväntan på att den här generationen kommer att använda bilen mer när de går i pension också, säger Jessica Berg.

Risker med en rullande generation pensionärer, enligt vissa forskare, är dels ökade utsläpp och sämre hälsa. Men också att personer kan bli mer fast i sina hem när de på grund av ålderdom inte längre klarar av att köra bil. Eftersom de då inte har någon vana av andra transportmedel.

Jessica Berg har velat bredda forskningen och har i en kvalitativ studie nu intervjuat nyblivna pensionärer i Norrköping. Det är tolv män och tolv kvinnor som har fört dagbok över sina resor. Det körs mycket bil, men finns också en stor medvetenhet om sin egen hälsa, säger hon.

– Resdagböckerna visar att de använder bilen väldigt mycket till korta resor. Men det de säger är att de hellre går eller cyklar för då får de motion, säger Jessica Berg.

Många använder sin tid i bilen med att mest hjälpa andra, har det visat sig. Som bland annat att skjutsa barnbarnen till olika aktiviteter.

Kunskaperna om dagens bilberoende bland äldre är viktiga för framtida stadsplanering, bostadsplanering och för hur man ska utforma olika transportsystem, menar doktorand Jessica Berg.

74-åriga Kirsten Repbladh har även hon kört bil hela sitt vuxna liv, och har svårt att se hur hon skulle kunna dra ner på det i sin småländska hemkommun Eksjö.

– Jag bor i en liten stad och då måste man ha bilen för det går ingen buss på kvällarna, säger Kirsten Repbladh.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är tråkigt att man inte alltid kan åka tåg till exempel. Det går inget efter klockan sex, säger Kirsten Repbladh.

Hur tänker du om framtiden, när det kanske känns som att det här med bilkörning inte är någon bra idé längre?

– Det är en stor fråga. För det finns inga taxibilar i Eksjö heller. Man får väl hålla sig hemma, säger Kirsten Repbladh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".