Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så blev stormens framfart

Uppdaterat söndag 11 januari 2015 kl 22.25
Publicerat söndag 11 januari 2015 kl 16.06
"Det var blåljus överallt"
(2:10 min)
Koppartaket på Vederslövs kyrka blåste ner i stormen Egon. Foto: Marianne Greip/Sveriges Radio
1 av 4
Koppartaket på Vederslövs kyrka i Kronoberg blåste ner i stormen Egon. Foto: Marianne Greip/Sveriges Radio
Läsarbild: Flaggstången på Gustaf Adolfs torg i Göteborg klarade inte den starka vinden. Foto: Albin Olsson.
2 av 4
Läsarbild: Flaggstången på Gustaf Adolfs torg i Göteborg klarade inte den starka vinden. Foto: Albin Olsson.
Stormen Egon. Foto: TT
3 av 4
Foto: TT

Tusentals blev utan ström, träd blockerade vägar runt om i landet och tak blåstes av. Stormen Egons framfart märktes tydligt under söndagen.

– Just nu så har stormen helt och håller kulminerat över land och vindarna har mojnat på de flesta håll. Vi har plockat bort de sista varningarna för mycket hårda vindbyar som tidigare i dag har funnits för de södra delarna av Götaland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

På flera platser har tak blåst av byggnader när stormen Egon härjade som värst. På Gotland blåste taket av från Coop i Visby, i Färjestaden i Kalmar blåste en mellanstadieskola, som håller på att byggas, helt sönder och koppartaket på Vederslövs kyrka, söder om Växjö, rasade ner över kyrkogården under natten.

Räddningstjänsten runt om i landet har röjt träd som fallit över vägar. Räddningstjänsten i Sjuhärad röjde under natten över 100 träd från vägarna och läsarna skickade in flera bilder till Ekot på träd som blockerade vägar och låg över gårdar.

– Om vi ser till biltrafiken så har stormen dragit iväg men lämnat efter sig lite spår, av bland annat nedfallna träd. Det gäller främst Västra Götaland och Skåne, där det har fallit ned väldigt mycket träd. Trafikverkets entrepenörer är ute och rensar så gott de kan, men ute på det mindre trafikerade vägnätet så finns det fortfarande träd som ligger kvar, säger Lasse Lindell på Trafikredaktionen.

Järnvägstrafiken har också påverkats. På en del banor har trafiken kommit igång på under eftermiddagen, men en del banor i Västra Götaland är fortfarande avstängda på grund av nedfallna träd.

Mats Lindblad, som är kyrkogårds- och fastighetschef på Svenska Kyrkan i Växjö, fick imorse meddelande om att stormen gått hårt åt koppartaket på kyrkan i Vederslöv, strax söder om Växjö.

- Jag fick samtal vid halv nio i morse om att delar av taket hade blåst av. Det visade sig att i princip hela taket hade blåst av, säger Mats Lindblad.

Även norra Halland drabbades hårt av stormen. Där kom det in vatten i flera källare och det blåste runt olika föremål som byggnadsdelar, takplåtar, flaggstänger och skyltar. Hårdast drabbades Kungsbacka.

Håkan Gunnarsson tror att Eons kunder får tillbaka strömmen senast under morgondagen.

– Kanske till och med längre. Det är lite svårt att ge en prognos i det här tidiga skedet innan man sett hur det ser ut där ute, säger Håkan Gunnarsson, Eons regionchef sydost, till P4 Kalmar.

Skogsägarföreningen Södra uppger på sin hemsida att stormen Egon "verkar ha orsakat stora skador". Södra har omkring 50 000 medlemsföretag, som äger lite mer än hälften av all privatägd skog i ungefär samma område som Götaland. Värst drabbat tros det västra området vara.

– På några fastigheter som vi förvaltar har det blåst ner rejält mycket skog. Det här kommer att förorsaka mycket arbete med att röja upp det här. Det kan pågår hela våren, säger Ulf Eriksson på Vedbo-Skog.

Samtidigt som stormen nu drar österut så kommer ett nytt lågtryck in över Sverige. Det leder till snöfall som rör sig upp över landet i morgon. I Götaland och södra Svealand övergår snöfallet till regn.

Under söndagskvällen fortsätter vindarna att avta, men det kan kännas blåsigt i delar av Götaland. Nedfallna träd över vägarna har påverkat trafiken under dagen, framförallt i Västra Götaland.

Norra Norrland får räkna med temperaturer som kan gå ner mot minus 30 grader under måndagen. Götaland och Svealand får till en början snö i morgon och sedan regn. Gävleborg, Västernorrland och Jämtland får räkna med större snömängder på måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".