Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ramberg: S flörtar med försvaret

Publicerat måndag 12 januari 2015 kl 16.10
Delad bild: ÖB Sverker Göransso och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Pontus Lundahl/TT.
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT.
Tomas Ramberg
2 av 2
Ekots inrikespolitiska kommentator, Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Det var längesen en svensk försvarsminister var så kärvänlig mot överbefälhavaren som Peter Hultqvist. Ända sen han fick ansvaret för Socialdemokraternas försvarspolitik har Hultqvist varit angelägen om att minska den traditionella misstron mellan krigsmakten och Socialdemokraterna. Det skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en kommentar.

S-ledningen fick en historisk möjlighet när den moderatledda försvarspolitiken skapade en förtroendekris mellan Försvars-Sverige och alliansregeringen. Hultqvist vill kliva in i den luckan. 

I dag sa Peter Hultqvist vad den försvarsvänliga  publiken ville höra här i Sälen när han talade om ett starkt förtroende mellan regeringskansliet och Försvarsmakten.

"Det är slut på vi och dom nu."

"Det är slut på vi och dom nu", sade Hultqvist med en tydlig påminnelse om hur kritiserad Fredrik Reinfeldt blev när han en gång konstaterade att också Försvarsmakten är ett särintresse i budgetsammanhang.

Linjen har gått igen i både ubåtsspaningen och diskussionen om försvarsbudgeten. Försvarsministern upprepar så ofta han får chansen att han står bakom ÖB och marinen till hundra procent i ubåtsfrågan. Han berömmer också ÖB:s underlag inför försvarsbeslutet.

Det kan verka oväntat att förhållandet mellan regeringen och Militär-Sverige sker när Miljöpartiet tar plats i regeringen. Men Socialdemokraterna har inte gett De Gröna något spelrum i försvarsfrågan och klimatet efter Rysslands agerande mot Ukraina har drivit MP på defensiven. Det finns också i debatten en överdriven föreställning om hur militärkritiskt Miljöpartiet är. I själva verket har MP i stora stycken stått bakom svensk försvarspolitik under senare år.

Försvarsbeslutet i vår blir en första prövning på relationen mellan Hultqvist och ÖB Sverker Göranson. Göranson säger att det krävs anslagsökningar med årliga "miljardbelopp" för att klara de uppgifter politikerna gett honom.

Folkpartiledaren Jan Björklund uttrycker sig i liknande termer. Själv säger försvarsministern än så länge ingenting om pengar. "Inte ett enda öre tänker jag prata om i dag", var Hultqvists korta svar här i Sälen.

Oppositionen är, efter kritiken mot Decemberöverenskommelsen, angelägen om att visa att de borgerliga inte är mjuka i förhandlingarna med regeringen. Å andra sidan är Alliansen inte alldeles enig. Folkpartiet och Kristdemokraterna trycker på för mera resurser medan Centern inte visat något större engagemang för ökade försvarsanslag. Och det största oppositionspartiet Moderaterna genomgår en försvarspolitisk självprövning som vi inte sett resultatet av ännu.

I stället har allianspartierna bestämt sig för att ge regeringen en match i Nato-frågan. Trots splittring i själva anslutningsfrågan driver de unisont kravet på en utredning om medlemskap.

Regeringen kommer nog inte undan med att bara vifta bort kravet utan kan tvingas hitta en kompromiss. Ett annat alternativ är att bryta ut Nato-frågan och skjuta den till riksdagen. Riksdagens majoritet skulle förmodligen säga nej eftersom inte heller Sverigedemokraterna vill gå med i Nato.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".