Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristian Åström: Oljeländerna är splittrade

Publicerat onsdag 14 januari 2015 kl 15.02
Kristian Åström analyserar oljekrisen
(4:44 min)
Saudiarabiens oljeminister Ali Ibrahim Naimi, Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh, Nigerias oljeminister Diezani Alison-Maduek och Iraks oljeminister Adil Abd Al-Mahdi.
Saudiarabiens oljeminister Ali Ibrahim Naimi, Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh, Nigerias oljeminister Diezani Alison-Maduek och Iraks oljeminister Adil Abd Al-Mahdi. Foto: TT

Opec vägrar minska produktionen av olja. Konsekvensen blir fallande priser. Nu lider flera länder av prisraset och kräver att oljejätten Saudiarabien ska ta på sig att minska sin produktion. Samtidigt råder stor osäkerhet kring vart oljepriset ska ta vägen under 2015. Vår ekonomikorrespondent Kristian Åström förklarar vilka som vinner - och vilka som förlorar.

Oljepriset, 1983 – 2015

Källa: Eia.gov. Grafik: Liv Widell

Varför vill inte Opec sänka produktionen för att höja priset?

– Opec är splittrat. Samtliga tolv medlemmar vill såklart ha ett högre oljepris, men det innebär också att någon producent måste dra ned på sin produktion. Venezuela, Ecuador, Irak, Nigeria och Iran anser att Saudiarabien som är världens största producent, ska ta ansvar och minska sin kvot. Saudierna vill å andra sidan att andra aktörer utanför Opec dra ned produktionen. Så har inte skett, så det pågår ett priskrig, där saudierna nu väntar ut marknaden. Med ett lågt pris tvingas de producenter som har höga produktionskostnader att så småningom antingen stänga källor, eller skjuta på investeringar i nyproduktion.

Vem vinner på nuvarande pris?

– Globalt sett innebär ett mer än halverat oljepris, en kraftig injektion i den globala ekonomin. Ett lågt pris är en överföring av resurser från exporterande till importerande länder. Beroende på hur priset är uppbyggt i olika länder, finns olika vinnare. Industrin är en vinnare, men även konsumenterna; t ex amerikanska bilister förväntas minska sina utlägg för bensin i genomsnitt med 750 dollar i år. Men i länder där staten har subventionerat besinpriset, tex Indien, har staten nu sett en möjlighet att dra in de kostsamma subventionerna, så där är det framför allt statskasssan som fylls på.

Enskilda länder som är vinnare på ett lågt oljepris, är tillväxtekonomier som Indien och Turkiet men även tekniskt och ekonomiskt avancerade länder som Japan. Förlorare är alla oljeproducerande länder, och speciellt länder med svaga statsfinanser och som är starkt beroende av oljeinkomster. Det mest utsatta landet, anses just nu vara Venezuela.

Vart tar priset vägen på sikt?

– Enligt en rad olika prognoser, till exempel från EIA, USA:s energimyndighet, är det troligt att oljan fortsätter att falla under det första halvåret, alternativt blir liggande på låg prisnivå. I slutet av året börjar priset att vända svagt uppåt, då investeringar i ny oljeproduktion har hållits tillbaka på grund marknadspriset. Detta påverkar i sin tur utbudet.

– På finansmarknaden visar priset på olika optioner att det råder en stor osäkerhet över hur priset ligger i slutet av året. Det finns intresse för optioner som ger rätt att sälja för 20 dollar fatet, men det finns även spekulanter som satsar på ett avsevärt högre pris - 100 dollar fatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".