Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Enström: Viktigt med tydlighet från regeringen

Uppdaterat torsdag 15 januari 2015 kl 17.30
Publicerat torsdag 15 januari 2015 kl 10.33
"Allvarligt för svensk del"
(2:02 min)
Foto: TT.
Foto: TT.

Ekot erfar att utrikesminister Margot Wallströms resa till Israel ställdes in på grund av att hon inte var välkommen efter erkännandet av Palestina. Allianspartierna riktar nu skarp kritik mot hur regeringen hanterat frågan. Karin Enström (M) ställer sig frågande till varför regeringen inte varit tydligare kring varför resan ställdes in.

– Det är ju lite oklart om varför den här resan ställdes in och det är viktigt att vi har en tydlighet från regeringen, säger Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.

Enligt uppgifter från israeliska utrikesdepartementet är Sveriges utrikesminister Margot Wallström inte välkommen till Israel eftersom den svenska regeringen erkänt staten Palestina. Margot Wallström skulle inte ha fått träffa sin motsvarighet i den israeliska regeringen om hon rest dit.

Det här tillbakavisas av svenska utrikesdepartementet. Det var valet i Israel som satte stopp för besöket, uppger UD. Och erkännandet av Palestina är ett led i försöken att förmå parterna att återuppta fredsförhandlingarna, enligt kabinettssekreterare Annika Söder.

– Jag hoppas att fler och fler ska förstå att vi vill bidra till freden genom att ha kontakter med Palestina för att diskutera med dem för att se hur de kan bidra till en lösning, säger hon till P1-morgon.

Frågan har redan blivit politiskt brännande. Nu på förmiddagen besökte kabinettsekreterare Annika Söder riksdagens utrikesutskott. Då krävde moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström svar på hur det här kommer att påverka Sveriges utrikespolitiska ställning.

– Jag har inte fått några svar på hur regeringen avser att hantera det här framöver och det är oroande. Sedan är det också olyckligt, om det är så att vi får grumliga svar, att det inte är transperent om varför olika aktiviter ställs in eller inte.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund anser att regeringen hanterat hela frågan med erkännande av Palestina klumpigt.

– Mötet i sig är väl inte det avgörande. Avgörande är att Sverige har gått in som en elefant i en porslinsbutik i en mycket känslig fråga, säger Jan Björklund (FP).

KD-ledaren Göran Hägglund stämmer in:

– Allvarligt för svensk del och alldeles onödigt. Det här är ett hemtillverkat problem av den svenska regeringen till följd av en oöverlagd handling i form av ett erkännande som det inte finns någon grund för.

Även från Centerpartiet, det enda Allianspartiet som faktiskt också vill erkänna Palestina, riktar också kritik mot regeringen. Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson, anser att regeringen inte skött inte har skött frågan på ett bra sätt.

– Om man startar med att avisera ett erkännande i en regeringsförklaring utan att ha förankrat det på hemmaplan, utan att kunna ha en beredningsprocess, precis när regeringen håller på att sätta sig på sina regeringstaburetter så startar man den diskussionen, då har man inte tänkt igenom hur man ska förhålla sig i det här läget. Man har ingen strategi, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".