Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyster prognos från Valutafonden

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 11.17
Det fallande oljepriset ligger bakom
(4:07 min)
Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden, IMF. Foto: Mandel Ngan/TT.

Tillväxten i världen bromsar in ytterligare, skriver Internationella Valutafonden IMF i ny prognos.

Av alla stora länder, är det bara USA som står emot trenden och får en prognos om ökad tillväxt, jämfört med IMF:s förra rapport som publicerades i oktober.

Det är framför allt det fallande oljepriset som ligger bakom de dystrare framtidsutsikterna. Kortsiktigt är ett lågt oljepris bra för både konsumenter och de flesta  ekonomier. Men eftersom ett lågt oljepris samtidigt visar på en haltande världsekonomi med låga investeringar så blir totalprognosen negativ.

Det är stora länder som Japan, Ryssland och Kina som fått sina prognoser nedskrivna. Plus Eurozonen som helhet. Ryssland får den mest nedskrivna prognosen, jämfört med i oktober, från en blygsam prognostiserad tillväxt på 0,5 procent, till en ekonomi som krymper med 3 procent i den nya prognosen. Förklaringen är främst de fallande priserna på olja och gas, Rysslands viktigaste exportprodukter. Priset på olja har mer än halverats sedan i fjol.

Kina redovisade i dag sina tillväxtsiffror, och de visar på den lägsta tillväxten på 24 år under förra året: 7,4 procent. Det är siffror som de flesta andra inte kan drömma om, men Kina har under en följd av år haft en tillväxt på 9-10 procent, så nedgången är markant. IMF spår att Kinas tillväxttakt i år kommer att falla till under sju procent. Den sjunkande tillväxttakten i Kina är en medveten strategi från den kinesiska regeringen; landet vill styra om sin ekonomi från export och investeringar till en högre grad av inhemsk konsumtion, och det sänker tillväxttakten. Men eftersom Kinas starka tillväxt har fungerat som ett draglok för den övriga världsekonomin, så får den strategin följdverkningar.

I Japan ser det allt mer ut som om premiärminister Abes försök att vända mer än två decenniers haltande ekonomi har misslyckats. En åldrande och sparande befolkning tycks vägra att låta sig stimuleras till konsumtion och investeringar. IMF har sänkt en redan blygsam tillväxtprognos från 0,8 till 0,6 procent.

Inom Eurozonen haltar ekonomin betänkligt, återhämtningen efter den akuta eurokrisen har kommit av sig. IMF sänker tillväxtprognosen från redan låga 1,3 till 1,2 procent. Det ger ytterligare kraft åt spekulationerna om att Europeiska Centralbanken, IMF, kommer att dra igång en massiv pengatryckning vid sitt möte nu på torsdag. Eftersom räntorna redan är nere på noll, är det vapnet som ECB har kvar i sin verktygslåda.

En tänkbar metod som ECB kan komma att sjösätta är att banken beslutar att alla nationella centralbanker inom Eurozonen börjar trycka nya pengar genom att köpa sitt eget lands statsobligationer. En effekt av en sådan operation blir att kursen på Euron faller gentemot andra valutor. Det kan att innebära, att den svenska riksbanken väljer att göra samma sak för att inte svensk export ska skadas av att  kronan blir starkare jämfört med den viktiga handelspartnern Eurozonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".