Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljebolagens vinster väntas falla

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 18.31
"Kommer att bli starkt påverkade"
(2:05 min)
Foto: TT
Foto: TT

Den här veckan börjar de stora oljebolagen komma med sina rapporter för det fjärde kvartalet förra året. Och nu väntas det kraftiga oljeprisfallet märkas rejält på resultatet.

– Det är inget tvivel om resultaten för det fjärde kvartalet kommer att bli starkt påverkade av det lägre oljepriset. Det har varit väsentligt lägre oljepris under det fjärde kvartalet än under det tredje, säger Swedbanks oljebolagsanalytiker Teodor Sveen Nilsen.

Oljepriset sjönk kraftigt under det fjärde kvartalet förra året och om man jämför med motsvarande kvartal året före så var oljepriset i genomsnitt ungefär en tredjedel lägre.

I takt med sjunkande oljepris har analytikernas vinstprognoser för det fjärde kvartalet reviderats ner. Till exempel så tros Exxons vinst bli omkring 30 procent lägre och Statoil väntas backa 22 procent.

Nu kommer det ändå att handla om många miljarder. Exxon gjorde det fjärde kvartalet 2013 en vinst före skatt på över 120 miljarder kronor och Statoil drygt 40 miljarder.

Men analytikern Teodor Sveen Nilsen tror trots det, att sjunkande vinster kommer att leda till att oljebolagen nu ser över sina kostnader och blir försiktigare i sina investeringar.

– Man blir mycket mer diciplinerad när det gäller vad man investerar i och kräver högre avkastning på investeringarna än vad man tidigare gjort, säger han.

Teodor Sveen Nilsen tror också att oljeprisfallet kommer att slå olika hårt beroende på hur bolagens verksamhet ser ut. De bolag som har större andel raffinaderier kommer att klara sig bättre.

– Där är det väl rimligt att anta att resultaten är mindre påverkade av oljeprisfallet.

Senare under året väntar sig Teodor Sveen Nilsen något högre vinster för de etablerade oljebolagen. Han tror nämligen på stigande oljepris, bland annat för att utbudet av olja minskar när en del nya oljefyndigheter inte kommer att tas i bruk eftersom de inte är lönsamma på dagens prisnivå.

– Så under 2015 kommer vi att se ökade intäkter hos oljebolagen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".