Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Magdalena Andersson tror inte på kaos

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 10.31
"Uppenbart att grekerna haft svåra år"
(7:35 min)
Magdalena Andersson, finansminister
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Sveriges Radio

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att Europas ekonomi stabiliserats de senaste åren, och därmed är väl rustad för risken att Syriza kan driva Grekland ut ur eurosamarbetet.

 – Det är ju uppenbart att grekerna haft svåra år, med väldigt tuffa åtstramningar och lönesänkningar, så det är kanske inte så konstigt att de hoppas på en vändning, och därför har röstat på något nytt. Sedan hur det verkligen kommer att bli återstår att se, säger Magdalena Andersson (S).

De senaste åren har Greklands ekonomi hållits flytande med hjälp av stora nödlån. Syriza har lovat att försöka omförhandla lånevillkoren med Internationella valutafonden, (IMF), Europeiska centralbanken och EU-kommissionen, den så kallade trojkan.

Tycker du att trojkan borde gå med på att omförhandla Greklands lånevillkor?

– Jag tycker att det är viktigt att diskutera det här från flera olika aspekter. Inte minst finns det en diskussion hos IMF att den åtstramningspolitik som man krävt i flera olika länder skapat negativa spiral. Det förs en akademisk diskussion om ifall detta är orsaken till att Europas återhämtning går långsammare än vad man tidigare trott, säger Magdalena Andersson (S).

– Framför allt är det de länder som lånat ut pengar som får diskutera med Grekland. Om lånen skrivs ner eller villkoren omförhandlas, så blir det ju skattebetalarna i de länderna som får ta smällen.

Många menar att det finns en överhängande risk för kaos, om Syriza nu höjer löner och pensioner, i ett läge när Grekland har en statsskuld på 170 procent av sin bruttonationalprodukt, alltså vad de producerar under ett år. Magdalena Andersson menar att den viktiga frågan är hur väl de lyckas finansiera sin politik och hon menar att grekerna måste förbättra sitt skattesystem, för att öka intäkterna till staten.

Hur ser du på oron för att Grekland tvingas lämna Eurosamarbetet om låneländerna inte går med på att omförhandla villkoren?

– Jag skulle inte säga att risken är överhängande. Grekland vill det inte, Syriza vill det inte, euroländerna det vill inte, säger Andersson (S).

Hur väl förberedd är du på ett osäkert ekonomiskt läge?

– Det finns naturligtvis en risk för ett sådant scenario, men samtidigt står Europas ekonomi stabilare än tidigare.

– Men om detta skulle leda till en svagare utveckling i Europa så påverkar det naturligtvis Sverige eftersom Europa är vår viktigaste exportmarknad, och när det går trögare i Europa så går det trögare också här, säger Andersson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".