Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut om vargjakt till ny prövning

Uppdaterat onsdag 28 januari 2015 kl 12.45
Publicerat onsdag 28 januari 2015 kl 10.14
"Har rått delade meningar"
(0:32 min)

Frågan om rätten att överklaga beslut om licensjakt på varg ska tas upp av högsta instans. Det behövs en vägledning. 

– Det behövs vägledning då domstolarna tidigare har gjort olika bedömning, säger justitieråd Erik Nymansson vid Högsta Förvaltningsdomstolen till Ekot.

– I underinstanserna har det rått delade meningar om huruvida överklagandeförbudet i jaktförordningen gäller eller inte. Och då tycker vi det är viktigt för domstolarna i framtiden att veta om den här typen av beslut överhuvudtaget kan överklagas till domstol. Det är det vi ska ta ställning till, säger han.

– Så ni ska alltså ta ställning till om det räcker att pröva i Naturvårdsverket eller om en domstol ska ha sista ordet?

– Ja, om det ska finnas möjlighet överklaga till domstol.

Ärendet som fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen gäller alltså inte frågan om licensjakt på varg är rätt eller fel, utan om det stämmer med EUs regler att den som vill överklaga inte kan gå till domstol utan ska vända sig till en myndighet, i detta fall Naturvårdsverket.

Det var den tidigare regeringen som ändrade reglerna. Besluten om licensjakt på varg flyttades till länsstyrelserna, och då blev Naturvårdsverket sista instans för den som vill överklaga jaktbeslut.

En regeländring som EU-kommissionen sedan tidigare granskar för att se om Sverige överträtt EU-reglerna.

Efter vinterns beslut om jakt har domstolar haft olika syn på frågan om rätten att överklaga licensjakt. Senast gav Kammarrätten i Göteborg klartecken för jakt med skälet att det är tillräckligt ha en myndighet att överklaga hos.

Prövningstillståndet gäller vargjakten i Värmlands län som är avslutad, den pågående jakten i andra län påverkas inte i det här läget.

Det finns ingen uppgift om när målet kan vara avgjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".