Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lavinprognoser i gång nästa vinter

Publicerat lördag 31 januari 2015 kl 13.48
Tusentals laviner går i svenska fjällen varje år
(2:02 min)
Fjällräddarna, Kittelfjäll, lavin
Fjällräddarnas skidpatruller på Kittelfjäll vid en tidigare lavin. Foto: Håkan Andersson/Sveriges Radio

Miljöminister Åsa Romson lovar pengar i vårbudgeten så att de nationella lavinprognoserna ska kunna komma i gång redan nästa vinter.

Allt fler svenskar söker sig till brant fjällterräng för att åka offpist. Men faran för laviner är tidvis betydande och senast i fredags drogs en offpiståkare med en lavin i Kittelfjäll i Västerbotten. 

Vartannat år dör en person i lavinolyckor i Sverige och samhällets kostnader inklusive förluster av människoliv beräknas av Naturvårdsverket till mellan 27 och 36 miljoner kronor årligen.

Men nu lovar miljöminister Åsa Romson att det efterfrågade systemet för statliga lavinprognoser ska kunna komma i gång redan nästa vinter.

– Jag ser ju att Sverige som ett stort fjälland, med en hel del problem med laviner skulle ha behov av en ökad lavinsäkerhet i hela fjällkedjan, säger Åsa Romson till Ekot.

Varje år beräknas mellan 3 000 och 10 000 laviner gå i de svenska fjällen. I nuläget är det endast de områden som skidanläggningarna ansvarar för som lavinkontrolleras. Ingen oberoende part har överblick på hur det ser ut, men ett system för lavinprognoser har efterfrågats av branschen och av Naturvårdsverket, som 2013 fick i uppdrag av dåvarande regeringen att undersöka behovet av ett sådant system.

Sverige är ett av få västerländska bergsländer utan lavinprognoser för hela fjällkedjan. Förra miljöministern Lena Ek, som var den som gav Naturvårdsverket i uppdrag att utreda behovet, har sagt att hon hoppades att det skulle vara infört redan till denna säsong 2014-2015.

Nya regeringen höll med om att behovet fanns och la därför in extra resurser till Naturvårdsverket i sin budget. Men istället var det alliansens budget som röstades igenom av riksdagen i höstas och plötsligt fanns det inte pengar, menade regeringen.

Men nu ska man ändå försöka skaka fram pengar i den vårbudget som presenterar i samband med vårpropositionen. I den finns det möjlighet till mindre justeringar kring det pågående budgetåret och enligt Åsa Romson är lavinprognoserna prioriterade.

– Vi arbetar just nu i regeringen med en vårändringsbudget där flera av de reformer som regeringen ser som viktiga för Sverige ska försöka få plats. Gemensamt med det arbetet kommer jag att säkerställa att vi får också resurser så att lavinprognosarbetet kan i nån form leverera redan till nästa vinter, säger miljöminister Åsa Romson.

– Oj vad bra! säger Mårten Johansson som är lavininstruktör och chef för Åres lavincenter. Det är väl väldigt bra att politikerna tar det här på allvar nu. Att de förstår att folk omkommer ute i bergen och att vi kan göra något åt det hela, säger han.

I praktiken innebär det att lokala observatörer, naturbevakare och fjällräddare längs fjällkedjan, måste utbildas för att sedan utgöra det nätverk av experter som levererar prognoser tre gånger i veckan under fyra vintermånader varje år.

Att systemet ska kunna komma igång redan nästa vinter är därför väl optimistiskt menar Mårten Johansson

– Då ligger vi nästan efter för att få i gång det här rent praktiskt, säger han. Det har ju en uppstartstid att få igång ett sånt här projekt. Det är kanske väldigt lätt att tillskjuta pengar och säga att nu ska vi ha igång det och inte se att vi måste få igång en organisation, det ska utbildas och det ska skapas strukturer för det.

– Om det är så att de inom kort kan ge oss klartecken för det, då finns det mycket jobb att göra om vi ska hinna med det här till kommande vinter, säger Mårten Johansson i Åre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".