Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mässlingen sprider sig över USA

Publicerat lördag 31 januari 2015 kl 03.02
Ovaccinerade barn stängs ute från skolan
(3:00 min)
En läkare håller i en spruta. Foto: Joe Raedle/TT.
En läkare på ett barnsjukhus förbereder en vaccination. Foto: Joe Raedle/TT.

Oron för en större epidemi ökar. Både läkare och skolor försöker nu tvinga skeptiska föräldrar att vaccinera sina barn, och särskilda varningar har gått ut i delstaten Arizona, där finalen i amerikanska fotboll, Super Bowl, ska hållas på söndag.

– Det är i princip absolut nödvändigt att de som inte redan har fullgott skydd mot mässling nu ser till att vaccinera sig, säger läkaren Guatam Aggarwal i Arizonas delstatshuvudstad Phoenix.

Just nu hålls över tusen barn och vuxna i delstaten under noggrann uppsikt eftersom de varit i kontakt med de sju arizonabor som hittills har insjuknat i det mässlingsutbrott som började i Kalifornien strax före jul.

Myndigheterna i Arizona uppmanar nu också den miljon besökare som väntas till Phoenix i samband med söndagens Super Bowlfinal, att hålla sig borta om de uppvisar symptom eller inte är fullt vaccinerade mot den luftburna och lättöverförda mässlingsmittan.

USA:s smittskyddsinstitut CDC instämmer, och säger att mässlingsutbrottet i USA just nu är vid den kritiska punkt där de närmaste dagarna kommer att avgöra om många fler än de hittills runt hundra insjuknade ska drabbas av mässling.

Hundra insjuknade låter kanske inte så mycket, men innebär redan att utbrottet är det näst största i USA på 15 år. Bara sedan förra veckan har smittan, som började på Disneyland i Kalifornien, konstaterats ända borta på den amerikanska östkusten.

I flera delstater har ovaccinerade barn och vuxna stängts ute från skolor, universitet och arbetsplatser, och tvingats till isolering i hemmet under de 21 dagar det kan ta för en smittad person att insjukna.

Flera läkare runt om i USA rapporteras nu avvisa patienter som inte är vaccinerade, för att skydda övriga i väntrummet.

Läkarna vill på så sätt pressa framförallt föräldrar till ovaccinerade barn att, för det allmännas bästa, gå med på vaccination, så att inte spädbarn, gamla och människor med immunbristsjukdomar smittas av det mässlingsvirus som i sällsynta fall kan vara direkt dödligt, och i andra fall kan orsaka missfall, hjärnhinneinflammation, liksom syn- och hörselskador.

I USA har debatten om vaccination pågått i många år, och det finns områden här där så många som 15 procent av barnen numera inte alls är vaccinerade.

Skälet är framförallt föräldrarnas övertygelse om att vaccin kan orsaka autism eller andra svåra tillstånd och sjukdomar.

Det argumentet avvisas helt av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC som pekar på ett flertal stora studier där forskare slår fast att kopplingen är obefintlig, men många föräldrar är ändå fortsatt skeptiska.

Som Chantal i Kalifornien som helt enkelt inte tror på CDC:s försäkringar, som anser att de amerikanska myndigheterna styrs av profithungriga läkemedelsbolag, och som inte tänker vaccinera sitt barn:

– Jag kommer inte att följa CDC:s riktlinjer eftersom jag inte tror ett dugg på vad myndigheterna påstår, säger Chantal.

I rapporterna om mässlingsutbrottet här i USA framhålls nu särskilt Sverige och Skandinavien som platser där befolkningen tycks mer införstådd med tanken att vaccinering inte bara handlar om den enskilda individens skydd, utan lika mycket om att skydda sina medmänniskor och samhället som helhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".