Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chefer frias från ansvar för häktesmord i Huddinge

Uppdaterat måndag 2 februari 2015 kl 16.45
Publicerat måndag 2 februari 2015 kl 11.03
"Hoppas att domen prövas i Hovrätten"
(1:57 min)
En fångvårdarFlaggan på halvstång efter häktesmordet. Foto: Jessica Gow/Scanpix.e på häktet i Flemingsberg i södra Stockholm har avlidit efter ett bråk med en fånge. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Flaggan på halvstång efter häktesmordet. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Tre tidigare chefer frias för arbetsmiljöbrott i målet om mordet på en vårdare på häktet i Huddinge. Målsägarbiträdet för kvinnans mamma vill nu att fallet skall tas upp av Hovrätten.

Hanna Jarl-Källberg, som är anstalts- och häktesdirektör på Kriminalvården, menar att häktet vidtagit förebyggande åtgärder efter dödsmisshandeln.

– Detta är en av de allvarligaste händelserna i Kriminalvårdens historia och vi kan naturligtvis alltid arbeta för att bli bättre i vårt vardagsarbete, säger Hanna Jarl-Källberg.

Den 24-åriga kvinnan vaktade den häktade 28-årige mannen under en promenad på häktets rastgård i oktober 2011. Mannen var bedömd som farlig, och skulle därför alltid vaktas ha två vakter, något som kvinnan inte var informerad om

När hon vid ett tillfälle blev tvungen att vända ryggen mot honom, för att öppna en dörr, överföll 28-åringen henne och misshandlade henne till döds. 28-åringen dömdes senare till livstids fängelse för mord.

Enligt Tingsrätten kan de tre tidigare cheferna inte göras ansvariga för kvinnans död. De friades därför idag även om tre av domstolens sex ledamöter var skiljaktiga och ville döma två av de åtalade cheferna för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter.

 Advokat Patric Lindblom har försvarat den tidigare häkteschefen på Huddinge.

– Jag reagerar naturligtvis väldigt positivt. Det här har hängt över min klient under flera års tid, det vill säga att hon skulle ha varit ansvarig för en av medarbetarnas död. Men nu har i alla fall tingsrätten kommit fram till det som vi har hävdat hela tiden, nämligen att det finns en person som utförde mordet och det är han som är ansvarig, säger Patric Lindblom, advokat för den tidigare häkteschefen i Huddinge.

Lars Engstrand är målsägarbiträde för den mördade kvinnans mamma.

– Jag har ännu inte nått min klient. Jag utgår från att hon är väldigt ledsen. Min förhoppning är att man går vidare med prövningen och låter domen prövas i Hovrätten, säger Lars Engstrand.

Det är åklagaren som fattar beslut om att eventuellt överklaga domen. I så fall måste det göras inom 3 veckor, då domen vinner laga kraft. 

Lars Engstrand säger också att han kommer träffa åklagaren för att diskutera domen men åklagarsidan vill inte säga än om de kommer överklaga, utan vill först läsa igenom domen.

Anstalts- och häktesdirektör Hanna Jarl-Källberg säger att hon vill vänta med att kommentera domen till den har vunnit laga kraft.

Väktaren har ju hamnat i en situation som det inte ska gå att hamna i. Om det inte är arbetsledarnas fel, vems fel är det då?

– Domen har meddelats idag och vi vill ta del av domen i sin helhet och analysera den. Det är först därefter som vi kan lämna några kommentarer, säger Hanna Jarl-Källberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".