Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
UTRIKESKRÖNIKA

Cecilia Uddén, Kairo

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 14.50
Mediekrönika
(3:06 min)
Cecilia Uddén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

I Egypten kallade myndigheterna till sig den utländska presskåren för att uttrycka sitt obehag med hur västerländska journalister beskrivit våldet i samband med 4-årsdagen av revolten som störtade den förre presidenten Hosni Mubarak.

Mediekrönikan handlar om Egypten där myndigheterna är missnöjda med hur västerländska journalister beskrivit våldet i samband med 4-årsdagen av revolten som störtade den förre presidenten Hosni Mubarak. Informationsministeriet skickade ett brev till den utländska presskåren och kallade sedan till ett möte för att uttrycka sitt obehag, som man sa:

-- We are not going to tell anyone what not to write and what to write, but failing to reflect and have balance between what is in the street and reality, and what we see as reviews is to a large extent a cause of discomfort to this government.

Salah Abdel Sadek, på den egyptiska statens informationsservice förklarar att Egypten aldrig skulle säga åt någon journalist vad de ska skriva eller inte skriva, men att avsaknaden av balans och korrekt skildringar av verkligheten orsakar obehag hos regeringen.

I ett brev som skickades till den utländska presskåren stod det att man fann det märkligt att utrikeskorrespondenter blundat för det våld terroristorganisationen Det muslimska brödraskapet utsatt den egyptiska befolkningen för. I brevet beklagar man också att utländska rapporter inte tydligt fördömt det våld och den terror som riktas mot Egypten.

Den direkta orsaken till reprimanden förefaller vara rapporteringen om aktivisten Shaimaa al Sabbagh som sköts ihjäl på öppen gata förra helgen när hon och ca 25 vänsteraktivister höll en demonstration och var på väg till Tahrirtorget med blommor för att hedra alla de som dödades under revolten för fyra år sedan. Bilderna på Shaimaas sista ögonblick spreds snabbt över hela världen och många rapporter antydde att man misstänkte att det var säkerhetsstyrkor som skjutit henne i samband med att de gick till attack mot den lilla demonstrationen. I egypten däremot, rapporterade flera medier att det sannolikt var det muslimska brödraskapet som skjutit henne. En talesman för den egyptiska polisen sa till tidningen New York Times att det var uteslutet att polisen skulle ligga bakom dödandet. Men under presskonferensen flera dagar senare, försäkrade man att om det var polisen som skjutit, så skulle personen i fråga straffas. En utredning pågår.

Egyptiska myndigheter och statliga medier och kommentatorer har vid flera tillfällen visat sitt missnöje med den utländska presskåren de senaste 18 månaderna, sedan det muslimska brödraskapet störtades från makten. Tre journalister från Tv-kanalen Al Jazeera sitter i fängelse, dömda till mellan 7 och 10 års fängelse för falsk rapportering och samröre med terrororganisationen det muslimska brödraskapet. Men få västerländska journalister har hörsammat uppmaningarna att beskriva verkligheten så som den egyptiska regeringen skulle önsa, utan har istället rapporterat om hur de själva utsatts för hot. BBCs korrespondent berättade öppet om hur en polis hotade att skjuta om hon inte slutade filma en demonstration förra söndagen på årsdagen av revolten. Och efter det blodiga attentatet mot egyptiska säkerhetsstyrkor på Sinai i veckan, valde flera internationella medier att beskriva det som hänt som ett resultat av statens och säkerhetsstjänstens misslyckade taktik på Sinaihalv;n.

Cecilia Uddén, Kairo
Cecilia.udden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".