Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk tabbe bakom smakförbudet på snus

Publicerat onsdag 4 februari 2015 kl 15.37
"Försökte rätta till det"
(1:51 min)
Snusdosa. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.

När EU:s tobaksdirektiv ska bli svensk lag får inte snusets smak anges på dosan, som Ekot rapporterat i dag. Nu visar det sig att bakgrunden är ett politiskt misstag. Det säger Carl Schlyter (MP) som i egenskap av EU-parlamentariker var med och förhandlade fram tobaksdirektivet.

– Det fanns inte med i texten och det var ett misstag och vi märkte det innan omröstningen, men då fanns det inte tillräckligt stort stöd för att man skulle börja om. Folk var rädda för att allt annat skulle komma med då så då ändrades inte det, säger Carl Schlyter.

Men nu gör regeringens utredare, en jurist, en annan bedömning. Han tycker inte att vi får ange smaken på förpackningen.

– Nej, för det är det som står i direktivet. Men det är som sagt ett misstag.

Men måste ändå inte Sverige följa det här nu då?

– Nej, därför att om vi var överens om att det var så här det skulle tolkas och vi gör på annat sätt så tror jag att kommissionen inte skulle stämma oss.

Du tror att kommissionen inte skulle stämma oss men dåär det ändå risk för att vi hamnar i EU-domstolen?

– Det vore ytterst osannolikt och politiskt korkat av kommissionen att dra oss till domstol om vi nu bestämmer det här själva som alla lovade oss.

Så ditt råd till regeringen är vad?

– Mitt råd är att vi kan själva bestämma vilka smaker vi ska ha och den rätten står tydligt i direktivet och hur de ska märkas, säger Carl Schlyter numera riksdagsman för miljöpartiet och ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Även moderaternas europaparlamentariker Christoffer Fjellner var med och förhandlade fram tobaksdirektivet och även han talar om ett misstag.

–  Jag var ju med och lagstiftade om detta och försökte rätta till det, men man tyckte att man hade för bråttom och tyckte problemet var för obetydligt.

Christoffer Fjellner tycker precis som Carl Schlyter att Sverige kan märka snusdosorna med snusets smak. Men läget är följande: Politikerna har missat att se till så att lag stiftas där snusets smak får anges på förpackningen men anser att Sverige kan strunta i lagen.

Återstår att se hur politikerna gör och vad EU-kommissionen och eventuellt EU-domstolen tycker om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".