Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN-samordnaren: Rysslands hjälp till Syrien är avgörande

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 09.50
"Ryssland varit extremt hjälpsamma"
(2:22 min)
Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin, FN:s katastrofsamordnare Valerie Amos. Foto: TT
FN:S katastrofsamordnare, Valerie Amos, (till höger) konstaterar att den goda relationen mellan al-Assads regim i Syrien och Putins Ryssland inte bara varit av ondo. Foto: TT

I kväll träffas medlemmarna i FN:s säkerhetsråd i New York för att än en gång diskutera Syrien. Rysslands inställning till den syriska regimen väntas återigen bli en av de tunga frågorna. Samtidigt konstaterar FN:s katastrofsamordnare att Ryssland varit helt avgörande i den humanitära hjälpen till den syriska civilbefolkningen.

Kriget i Syrien har nu gått in i sitt femte år utan att omvärlden lyckats få stopp på striderna och civilbefolkningens lidande.

Det beror till stor del på att Ryssland, en av få länder som fortfarande stödjer president Assad, ständigt lägger in sitt veto mot säkerhetsrådsresolutioner mot den syriska regimen. Rysslands veton är hårt kritiserade av omvärlden.

Samtidigt är det mindre känt att Rysslands goda relationer med Damaskus varit helt avgörande när det gällt att få in humanitär hjälp till miljoner civila i Syrien. Det säger FN:s katastrofsamordnare Valerie Amos till Ekot.

Amos får ofta höra att hon varje vecka borde ställa sig upp och öppet fördöma Ryssland inför FN:s säkerhetsråd, för landets vägran att medverka till ett mera konkret ingripande mot Syrien och dess president Assad.

Ryssland är en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, och har därmed rätt att liksom USA, Storbritannien, Frankrike och Kina, lägga in sitt veto mot varje förslag till resolution som läggs fram i rådet.

Den vetorätten har Ryssland använt sig mycket flitigt av under de senaste årens krig i Syrien.

Moskva har till skillnad från större delen av världen nästintill normala relationer med Assadregimen i Damaskus, och vägrar därför ständigt att låta FN gripa in mer än vad som hittills skett.

För denna vägran kritiseras Ryssland, lika ständigt, mycket hårt. Anklagelserna om att stödja en regim som dödar sina egna är numera ryssarnas ständiga skugga i syrienfrågan. Men det finns en annan sida av saken, säger FN:s Valerie Amos.

– I relation till humanitära frågor har Ryssland varit extremt hjälpsamma, säger Valerie Amos.

FN:s katastrofsamordnare tar inte på något sätt ryssarnas politiska hållning i försvar. Men hon understryker att det samtidigt är just de goda ryska relationerna med Syrien som, enligt henne, varit och helt avgörande när det gällt att få in humanitär hjälp till miljoner krigsdrabbade syrier.

Enligt Amos är detta en aspekt på Ryssland som omvärlden nästan inte alls ser, men som varit en förutsättning för att upprätta den relation till den syriska regimen som krävts för att alls få in katastrofhjälp i form av mat, vatten, mediciner och visst skydd.

Det här gäller inte bara Ryssland, enligt Valerie Amos.

– Det är väldigt ofta så att länder som politiskt står långt ifrån en majoritet av medlemsländerna gör stora insatser, och är mycket viktiga, för att FN alls ska kunna göra några humanitära insatser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".