Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora risker för missbrukares barn

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 12.24
"Barnen är lojala och försöker göra vad de kan, och då försummar de samtidigt sina egna behov"
(1:55 min)
Barn håller vuxen i handen. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Ny forskning visar att barn till missbrukande föräldrar löper sju gånger så stor risk att själva bli missbrukare, jämfört med andra barn. De löper också tre gånger så stor risk för en våldsam död, till exempel genom självmord eller våld.

– Det här är någonting som man kanske inte pratar om i familjen. Då tar barnen på sig skulden och tror att det är de som skall hjälpa föräldrarna. Barnen är lojala och försöker göra vad de kan, och då försummar de samtidigt sina egna behov, säger Merike Hansson, projektledare på Socialstyrelsen.

Forskare på Karolinska institutet och Stockholms universitet har följt en halv miljon barn från barndomen upp till 30-årsåldern. De har jämfört situationen för barn till missbrukande föräldrar med barn vars föräldrar inte är missbrukare.

Socialstyrelsen presenterar resultaten i en debattartikel i Dagens Nyheter. Minst 60 000 barn i Sverige har idag en förälder med allvarliga missbruksproblem, av alkohol, droger eller läkemedel.

– Vi ser att det finns en påtaglig risk för att de inte kommer klara skolan lika bra, och att de därmed får sämre möjligheter att ta sig in i arbetslivet. Men det finns också risker för hälsa, och andra sjukdomar, och även för förtida död, säger Merike Hansson.

Forskningen visar även att barn till missbrukande föräldrar löper sju gånger så stor risk att själva bli missbrukare jämfört med andra.

Merike Hansson menar att både socialtjänsten, sjukvården och skolan behöver bli bättre på att upptäcka barn till missbrukande föräldrar, för att kunna ge dem extra stöd. Det handlar inte bara om barnen till föräldrar med allvarliga missbruksproblem, som kräver sjukvård, utan om barn till alla missbrukande föräldrar.

– Till stor del handlar det om att samtala i familjen om svårigheterna, så att det inte blir tabubelagt och någonting som barnen varken får prata om i eller utanför familjen. Det blir i så fall en tung börda för ett barn att bära. Men det kan också handla om så enkla saker som stöd i läxläsning, säger Merike Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".