Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Småföretagare har svårt att få banklån

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 20.00
"Jättetråkigt för den enskilda företagaren"
(2:07 min)
Spargris, ekonomi, aktier
Foto: TT

Utöver sänkningen av reporäntan överväger Riksbanken andra stimulansåtgärder för att få igång investeringar. Men en ny undersökning visar att många småföretagare har svårt få banklån till just investeringar.

Det är en ny undersökning från organisationen Företagarna som visar att många småföretagare har svårt få banklån.

– Det är givetvis jättetråkigt för den enskilda företagaren som vill expandera sin verksamhet. Men i grund och botten är det allra mest tråkigt för samhället eftersom fyra av fem nya jobb kommer i småföretag. Och om de då inte får tillgång till kapital så kan de heller inte investera och anställa, säger Rebecca Källström, vice chefsekonom på organisationen Företagarna.

Företagarnas undersökning där drygt 1200 företag har svarat visar att mer än hälften, 56 procent, av småföretagen har ganska eller väldigt svårt att få banklån till investeringar.

När det gäller de allra minsta med som mest fyra anställda så är det ännu fler, två tredjedelar som har problem.

Också andra undersökningar till exempel från Expertgruppen för offentlig ekonomi visar att det har blivit allt svårare på senare år för framför allt mindre företag att få finansiering genom banklån.

Banker som Ekot haft kontakt med säger att det inte handlar om företagens storlek utan enbart om företagens återbetalningsförmåga.

Men i Företagarnas Stockholmsregion har man noterat att många småföretagare inte tycker att det är nån idé att överhudtaget försöka få banklån.

En av de är Adrian Swartz som är VD för det relativt nystartade IT-företaget Cruitway.

– Man kan väl säga att det är ganska allmänt känt att den här typen av företag som vi driver, digitala innovativa bolag, så tar inte banken den risken, säger företagaren Adrian Swartz.

Också statliga Konjunkturinstitutet ställer regelbundet frågor till företagare om deras finansiering av verksamheten.

Här kan man även se att små företag har större problem än större.

20 procent av småföretagen svarar att det nu är svårare än normalt. Men så många som 77 procent av småföretagen säger att det är ungefär som vanligt.

Men vad betyder det egentligen, undrar Rebecca Källström på Företagarna.

– Ja, då kan man ju fråga sig vad som vanligt är. Om det är en svår nivå redan från början, så säger ju inte det så mycket egentligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".