Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ministern positiv till rom-institution

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 16.28
"Det är ett intressant förslag"
(2:03 min)
Romskt tältläger i Högdalen, Stockholm. Foto: Annika Af Klercker/TT
Romskt tältläger i Högdalen, Stockholm. Foto: Annika Af Klercker/TT

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke är positiv till de förslag som kommissionen mot antiziganism lade fram i dag sin delrapport till regeringen.

Bland annat tycker kommissionen att romerna i Sverige borde få en egen institution, dit de kan vända sig för råd och stöd.

– Jag tycker det är ett intressant förslag, som skrivs fram i den här delrapporten. Den bekräftar ju det vi redan vet, att det återstår oerhört mycket för att romerna ska vara inkluderade i vårt samhälle, säger Alice Bah Kuhnke.

Romernas situation i Sverige har förvärrats avsevärt bara de senaste åren. Det anser kommissionen mot antiziganism, som fått regeringens uppdrag att komplettera och förstärka samhällets insatser mot de fördomar som riktar sig mot romer. Fördomarna visar sig bland annat genom att samhället avhumaniserar romer. Men också genom det som kommissionens ordförande Thomas Hammarberg kallar vardagsrasism.

– Man går in på ett café och möts av misstänksamhet eller till och med avvisas. Det här är inte bra hanterat av majoritetsbefolkningen och myndigheterna, säger Thomas Hammarberg.

I Malmö inträffade i natt ett brandattentat mot en lokal som används av romska föreningar. Det finns ännu ingen information om vem eller vad som kan ligga bakom dådet, som just nu rubriceras som mordbrand. Men Marian Wydow, som är projektledare på Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö, säger att han fått flera samtal från romer som är rädda i dag.

– De samtal jag tagit emot från romer är oro, t ex ”vad är det som sker?”. De menar att hatat nu blir större, oron växer, rädslan, de säger ”ska vi behöva vara rädda om våra barn?”, säger Marian Wydow.

Kommissionen mot antiziganism riktar också kritik mot svenska myndigheter, som t ex polisen, och nämner det så kallade romregistret som avslöjades av Dagens Nyheter 2013. Men förutom polisen så har många romer också tappat förtroendet mot Diskrimineringsombudsmannen, som man menar inte tar anmälningar om diskriminering på allvar.

– Det är tråkigt att den uppfattningen finns. Men jag tror att det finns en felaktig bild, och framförallt en förväntan om att DO kan vara myndigheten som kan vara den hjälpen, säger DO Agneta Broberg.

Men är inte DO det då?

– Nej, inte riktigt så. DO har ett mycket bredare uppdrag än så. Målsättningen för oss är ju att komma till rätta med de samhälleliga problemen som begränsar människors möjligheter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".