Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slovakien röstar om homoäktenskap

Publicerat lördag 7 februari 2015 kl 10.00
Jobbig valkampanj för många hbtq-personer
(2:23 min)
En skylt i distriktet Nitra i Slovakien visar påven Franciskus som visar tummen upp med citaten ”Rösta 3xJA" och "'Slovakien kämpar i dag modigt för att skydda den traditionella familjen”. Foto: AP Photo / CTK, Jano Koller.
En skylt i distriktet Nitra i Slovakien visar påven Franciskus som visar tummen upp med citaten ”Rösta 3xJA" och "'Slovakien kämpar i dag modigt för att skydda den traditionella familjen”. Foto: AP Photo / CTK, Jano Koller.

Slovakien genomför i dag en folkomröstning om ett förslag som syftar till att stärka landets förbud mot homoäktenskap och göra det svårare för homosexuella att få adoptera.

Ja-sidan väntas vinna klart, men det är tveksamt om valdeltagandet kommer nå upp till 50 procent som krävs för att folkomröstningen ska vara giltig.

Valkampanjen har varit jobbig för många homosexuella i Slovakien, berättar Romana Schlesiger, hbtq-aktivist i huvudstaden Bratislava.

– Jag tror inte det finns en enda hbtq-person i landet just nu som känner sig helt säker eller jättelycklig, säger Romana Schlesinger, chef för organisation Queer Leaders Forum i Slovakien.

Hon och representanter för människorättsorganisationer i landet uppmanar för en gångs skull väljarna att inte utnyttja rösträtten i dagens folkomröstning.

Detta för att valdeltagandet ska hamna under 50 procent och folkomröstningsresultatet, ett väntat ja, därmed bli ogiltigt.

– Att inte gå att rösta idag är ett väldigt tydligt ställningstagande, säger människorättsorganisationen Open Societys chef i Slovakien, Marek Kapusta.

Bara en gång i Slovakiens historia har en folkomröstning nått upp till 50 procents valdeltagande, det var när landet röstade om medlemskapet i EU.

Men folkomröstningskampanjen har engagerat många den här gången.

Det är den konservativa organisationen AZR, på svenska ungefär "Alliansen för Familjen", som under hösten samlade ihop de nödvändiga 400 000 namnunderskrifterna för att få till folkomröstningen i det starkt katolska landet.

Väljarna ska svara ja eller nej på tre frågor – om de tycker att äktenskapet bara ska vara till för män och kvinnor, om de är emot att homosexuella ska få adoptera och om en begränsning av sexualundervisning i skolorna.

– I Slovakien är vissa värderingar viktiga och vi vill att det förbli som det har varit, säger Peter Kremsky, talesperson för AZR.

Om det skulle bli ett ja, cementeras det sedan förra året gällande förbudet mot homoäktenskap i Slovakien.

Det skulle också innebära att lagarna på de här områdena inte skulle kunna gå att ändra på minst tre år.

Slovakien är ett av flera östeuropeiska länder som har infört förbud mot homoäktenskap, Polen, Ungern och Kroatien likaså.

De flesta bedömare tror att valdeltagandet kommer sluta under 50 procent och att folkomröstningsresultatet kommer underkännas.

Men den känsloladdade valkampanjen har fortfarande påverkat stämningen i landet negativt, menar Romana Schlesinger.

– Den har haft en väldig påverkan på folk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".