Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Fakta restriktioner och häktestider:

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 04.13

- När och vilka restriktioner som kan meddelas regleras i lag, de riktlinjer som åklagarmyndigheten nu tar fram handlar om att förtydliga hur lagen ska tillämpas.

- Enligt riktlinjerna ska åklagaren till exempel motivera skälen till varje enskild restriktion, och det ska dokumenteras. De olika restriktionerna ska också fortlöpande omprövas.

- I det utkast som Ekot läst uppmanas åklagarna överväga om även personer med restriktioner kan ha så kallas samsittning, där de kan placeras tillsammans med en eller flera andra intagna. Det står också att det bara ska vara i undantagsfall som besök och telefonsamtal inte tillåts alls.

- För att motverka långa häktestider uppmanas åklagarna i utkastet Ekot läst att till exempel göra en tidsplan för utredningen och presentera planeringen för den häktade. Åklagarna bör på eget initiativ delge förundersökningsmaterial successivt, och ta initiativ till förberedande möten med rätten i fall där det kan korta rättegångstiden. Åklagarna uppmanas att inte begära fler tekniska undersökningar än vad som är nödvändigt, och använda möjligheterna till förundersökningsbegränsning, där utredningen begränsas till de mest väsentliga delarna.

- Av de omkring 9 500 personer som varje år häktas i Sverige är det, enligt åklagarmyndigheten, runt 2/3 som har restriktioner, oftast under den första tiden i häktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".