Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnombudsmannen kritisk till nya riktlinjer för häktning

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 14.13
"Man missar de särskilda perspektiv man måste ha"
(1:52 min)
Fredrik Malmberg, BO. Foto: Jessica Gow/TT.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Foto: Jessica Gow/TT.

När Sverige under många år fått internationell kritik gällande isoleringen av brottsmisstänkta, har den skarpaste kritiken gällt att också barn hålls isolerade. Trots det nämns inte barnens behov särskilt i de riktlinjer som Riksåklagaren nu tar fram för hur åklagarna ska minska isoleringen i svenska häkten.

– Sverige har ju fått oerhört skarp, svidande kritik av FN:s tortyrkommitté och barnrättskommitté för bristen på barnperspektiv när barn och unga är frihetsberövade. Då är det ju väldigt stor risk att man missar de särskilda perspektiv man måste ha när det handlar om barn under 18 år om man inte tydligt i riktlinjerna har skrivit om det, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Enligt lagen krävs synnerliga skäl för att barn ska häktas, men sett över tid har det blivit vanligare att personer under 18 år häktas i Sverige.

2013 satt 119 barn i svenska häkten. Av dem hade runt 100 restriktioner för att inte kunna påverka brottsutredningen. Restriktioner som i praktiken ofta innebär att barnen är isolerade från omvärlden.

Men barnen nämns alltså inte speciellt i de kommande riktlinjerna.

– Det är väldigt få personer i den ålderskategorin som är häktade, och då är det i allmänhet för väldigt allvarliga brott och då blir det ju ofta en hög grad av restriktioner. Men självklart ska man ju på samma noggranna sätt pröva nödvändigheten även för den kategorin, säger Riksåklagare Anders Perklev.

De nya riktlinjerna bygger delvis på slutsatser som en arbetsgrupp inom åklagarmyndigheten la fram i en rapport förra året.

Rapporten handlade om hur man kunde minska restriktionerna och korta häktestiderna.

I rapporten skrev man att åklagarna måste ta särskilda hänsyn när det gäller barn som är misstänkta för brott.

Ett förslag var att vara mer generösa när det gäller lättnader i restriktionerna så att barn till exempel kan ha kontakt med sina föräldrar eller skolpersonal.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg tycker att den markeringen borde finnas även i riktlinjerna.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att man prövar restriktionerna extra noga eftersom vi vet att isolering är så pass skadligt när det gäller barn och unga. Man måste helt enkelt markera att barn inte är vuxna, säger Fredrik Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".