Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Råd mot fetma hjälper inte"

Publicerat torsdag 12 februari 2015 kl 01.01
Foto: TT
Foto: TT

Rådet att äta mindre och röra sig mer räcker inte för att bota fetma. Det är dömt att misslyckas, skriver experter i tidskriften Lancet. Detta eftersom biologiska förändringar gör att kroppen är inställd på och försvarar sin övervikt till varje pris.

Livsstilsförändringar kommer högt upp på agendan när sjukvården ska tackla det allt större problemet med feta svenskar. "Ät mindre, motionera mer" är det mantra som upprepas om och om igen.

Många lyckas, men på längre sikt har nästan alla — mellan 80 och 95 procent — återfått sin gamla vikt igen.

I det senaste numret av Lancet Diabetes & Endocrinology argumenterar amerikanska forskare för att fetma är en kronisk sjukdom och att orsaken främst är biologisk, varför råd om beteendeförändringar inte hjälper.

– Det är inte mer effektivt än att rekommendera någon som blöder kraftigt att undvika vassa föremål, säger Christopher Ochner, som är professor vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York, USA och en av forskarna bakom artikeln.

För länge sedan, när vi människor ständigt riskerade svält, blev vi programmerade att äta kaloririk mat. Att gå upp i vikt är med andra ord helt i sin ordning, men när vi försöker gå ner tror kroppen att vi svälter, vilket gör att denna överlevnadsmekanism triggas igång igen.

Personer som varit feta en längre tid har dessutom en rad biologiska förändringar, som förändrade belöningssystem och annorlunda fettinlagring, som försvårar saken ytterligare. Hos dessa personer, skriver forskarna, verkar det som om kroppsvikten är biologiskt inpräntad och att kroppen gör allt för att försvara den vid en eventuell viktnedgång.

Även de som lyckats gå ner i vikt lider av dessa förändringar, varför forskarna ser fetma som en kronisk sjukdom.

- De är biologiskt mycket olika från personer i samma ålder, av samma kön och vikt, men som aldrig varit feta, säger Christopher Ochner.

Råd om livsstilsförändringar bör därför alltid kombineras med andra åtgärder, menar forskarna. Även kirurgi, som hittills är den enda riktigt effektiva behandlingsmetoden mot fetma.

En orsak till detta, skriver de, är att man efter sådan kirurgi sett förändringar av hur hjärnan reagerar på aptithormoner och mat. Det vill säga just sådana biologiska faktorer som gör det så svårt för feta att gå ner i vikt bara genom att förändra sitt beteende.

Fakta: Fet matematik

Ett sätt att avgöra huruvida man är underviktig, normalviktig, överviktig eller fet är att mäta kroppsmasseindex (BMI).

För att räkna ut BMI multiplicerar man sin längd i meter gånger sin längd i meter. Dividera sedan vikten med den siffran.

Exempel: För en 168 centimeter lång person som väger 65 kilo blir formeln (65/1,68 x 1,68)= BMI 23 BMI under 18,5 räknas som undervikt, normalvikt BMI 18,5-24,9, övervikt BMI 25-29,9, fetma BMI 30,0 och mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".