Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partier pressas bekänna färg angående Saudiavtal

Uppdaterat fredag 13 februari 2015 kl 13.43
Publicerat fredag 13 februari 2015 kl 10.52
Vänsterpartiet vill avsluta avtalet
(2:17 min)
Soldater i Saudiarabien. Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: Hassan Ammar, Anders Wiklund/Scanpix.

Vänsterpartiet fortsätter att pressa regeringen om det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Inom kort lägger partiet en motion i riksdagen med kravet att Saudiavtalet ska avslutas.

Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde vill på olika sätt få alla partier att visa var de står i frågan.

– Vi kommer att lägga ett skarpt förslag om att Sverige inte ska förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Vi vill ju nu att riksdagens 349 ledamöter ska bekänna färg, därför att många i dag väljer att svaja eller fly undan debatten. Nu vill vi att det ska bli ett skarpt läge. Då får alla ledamöter välja: ska man säga ja eller nej till ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien, säger Hans Linde.

Det omdebatterade militära samarbetsavtalet med Saudiarabien orsakar vånda för den rödgröna regeringen.

Senast i maj måste Socialdemokraterna och Miljöpartiet ha bestämt sig för om det ska förlängas, omförhandlas eller avslutas.

Miljöpartiets vill inte ha något militärt samarbete alls med Saudiarabien, medan Socialdemokraterna ännu inte gett klart besked.

Nu vill alltså Vänsterpartiet att riksdagen ska säga sitt i frågan. I samband med att regeringen i mars presenterar den årliga skrivelsen om vapenexport kommer Vänsterpartiet att lägga en följdmotion, med det uttalade kravet att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien ska upphöra.

– Jag hoppas att vi kan få ett tydligt besked i frågan så snart som möjligt under våren, så att regeringen vet om de har stöd eller inte i Sveriges riksdag för ett samarbetsavtal med Saudi, säger Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde.

Varför är det så viktigt för Vänsterpartiet att avsluta det här avtalet?

– Vi tycker i Vänsterpartiet att det är orimligt att Sverige har ett militärt samarbetsavtal med en diktatur, ett land som utmärker sig genom kvinnoförtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Vilka partier räknar du med stödjer ett krav att avsluta?

– Ja, vi har ju hört de senaste dagarna hur Vänsterpartister, så klart, men också Centerpartister, Kristdemokrater, Folkpartister och Miljöpartister kritiserat det här avtalet väldigt hårt. Men vi ser också att Socialdemokrater och Moderater svajar. I det läget hoppas jag att det går att samla en bred majoritet i riksdagen för att avbryta det här samarbetsavtalet, säger Hans Linde.

Varken Miljöpartiet, Centerpartiet eller Kristdemokraterna kan idag säga om de kommer att ansluta sig till Vänsterpartiets motion. Folkpartiet kommer att lägga fram en egen motion för att pressa på i frågan, men den får en annan inriktning, säger idag Erik Ullenhag, partiets gruppledare i riksdagen.

– Då kommer vi upprepa vår ståndpunkt kring att vi behöver ha ett stärkt demokratikriterium i vapenexporten och det skulle inte göra det möjligt att ha den här typen av avtal som nu finns med Saudiarabien, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".