Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Debatt om gårdsförsäljning av alkohol

Publicerat fredag 13 februari 2015 kl 11.49
"Absurt att det skulle vara ett jämförbart alternativ"
(2:12 min)

Regeringen ser inte sakligt på frågan, menar moderaternas Johan Hultberg. I riksdagen i dag kritiserar han folkhälsominister Gabriel Wikström för att gå samman med nykterhetsrörelsens lobbyverksamhet.

Regeringen har i nuläget stängt dörren för gårdsförsäljning av alkohol i landet då det skulle äventyra systembolagets monopol i Sverige.

Men regeringen ser inte sakligt på frågan, menar moderaternas Johan Hultberg, som vid riksdagens interpellationsdebatt i dag kritiserade folkhälsominister Gabriel Wikström (s) för att gå samman med nykterhetsrörelsens lobbyverksamhet.

– Jag tycker att det är minst sagt problematiskt när regeringen går från att ha en dialog till att bli "vi" med en enskild intresseorganisation som har en väldigt tydlig politisk agenda, säger Johan Hultberg.

Moderaternas Johan Hultberg refererar till den debattartikel i Aftonbladet i december förra året, där folkhälsominister Gabriel Wikström tillsammans med förbundsordföranden för landets största nykterhetsorganisation IOGT-NTO meddelade att förslaget om hur svenska gårdar ska kunna sälja alkoholhaltiga drycker inte kommer att bli verklighet.

Socialdemokratiska ministern kommenterar inte artikeln närmare i dag, men vidhåller riskerna med en tillåten gårdsförsäljning.

– Vi ser detta som ett reellt hot mot systembolagets ensamrätt för försäljning utav alkohol. Det har bland annat att göra med att vi inte vet hur en prövning utav detta skulle kunna utfalla i EU-domstolen, säger Gabriel Wikström.

I bakgrunden ligger en utredning med förslag som moderaterna menar tydligt visar att en gårdsförsäljning av alkohol skulle vara noggrant reglerad. Med flera olika utkrävda tillstånd. Gårdsägaren skulle även binda sig till att erbjuda kunder rundturer och en upplevelsetjänst i samband med att en kund sedan ska kunna köpa tre flaskor vin, säger Johan Hultberg.

Enligt förslaget får inte heller en gård sälja mer än 10 000 liter vin på ett år. Vilket kan jämföras med en genomsnittlig systembolagsbutik som årligen säljer 1,1 miljoner liter alkoholhaltig dryck, menar han.

– De har inga som helst begränsningar på vilka volymer de får sälja. Så jag tycker att det är absurt att påstå att det förslag till gårdsförsäljning som den här utredningen skisserat skulle innebära att man öppnar upp för ett reellt alternativ, ett jämförbart alternativ som statsrådet uttrycker det, till systembolaget, säger Johan Hultberg.

Folkhälsominister Gabriel Wikström håller inga långa anföranden i ämnet vid dagens interpellationsdebatt, och upprepar sin ståndpunkt.

– Det skulle vara ett allvarligt hot mot folkhälsan. Och det är därför viktigt att se att vi inte kan experimentera med systembolagets ensamrätt på det här området, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".