Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partiernas bistånd görs om

Publicerat måndag 16 februari 2015 kl 05.07
Kvaliten ska avgöra stödet
(2:02 min)
Riksdagspartierna kan tvingas byta infallsvinkel på sitt partibistånd till andra länder. Foto: Anders Wiklund/TT.
Riksdagspartierna kan tvingas byta infallsvinkel på sitt partibistånd till andra länder. Foto: Anders Wiklund/TT.

Det partianknutna biståndet får nya villkor från och med nästa år. Dagens system där riksdagspartierna delar på 80 miljoner kronor för stöd till systerpartier i andra länder har kritiserats.

Nu föreslår en utvärdering att det istället bör vara kvaliteten på föreslagna projekt som avgör stödet.

Nyligen har brister i hanteringen kommit fram i flera partier. Till exempel polisanmälde Centerpartiets Internationella Stiftelse riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani för misstänkt brott med partinanknutet bistånd. Men Ekobrottsmyndigheten la ner förundersökningen och Abir Al-Sahlani åtalades inte för det misstänkta bedrägeriet.

Utvärderingen av det partianknutna biståndet har gjorts av en expertgrupp som anlitats av biståndsorganet Sida. Bland annat framkommer att kontrollen bör bli bättre, så att stöd inte går förlorat eller till partier som inte stämmer överens med regeringens politik.

– Vi kan stärka vår kvalitetssäkring och arbeta med organisationerna mer när det gäller resultatbaserad styrning, säger Eva Lövgren, chef för Sidas enhet för demokrati och mänskliga rättigheter.

Stödet går till ett 70-tal olika partier. Det är riksdagspartiernas organ för bistånd, till exempel Olof Palme-centret och Jarl Hjalmarsson-stiftelsen som hanterar stödet.

Enligt utvärderingen är det inte säkert att alla pengar hamnar rätt, som ett stöd för partier som kan påverka utvecklingen i en framväxande demokrati. Ett råd till regeringen är att det vore bättre att projekten konkurrerade med kvalitet. Även samarbetsprojekt där flera partier går ihop framhålls som lyckade. Nuvarande ordning där storleken på stöd styrs av hur många platser ett parti har i riksdagen, är inte den som rekommenderas.

Ett fortsatt stöd efter storlek skulle också kunna ge Sverigedemokraterna ett antal miljoner att använda till ideologiska systerpartier, något som andra riksdagspartier är negativa till. Partiet lämnade dock aldrig in någon ansökan för årets partianknutna bistånd.

Regeringen ska ta fram en ny strategi för det partianknutna biståndet som börjar gälla från den första januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".