Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beröm för Danmarks krishantering

Publicerat måndag 16 februari 2015 kl 13.58
Folk uppmanas att säga tack till en polis
(2:48 min)
Danmark, terror
Foto: TT

Danmarks krishantering med statsministerns tal till den danska nationen och flödande information från polisen har hittills fungerat väl enligt experter Ekot talat med.

I förlängningen handlar det om att upprätthålla en fungerande demokrati, där ingen är rädd för att röra sig på vissa platser eller är rädd för att yttra sig om vad de vill.

Under attentatskvällen i Danmark frågar en dansk tidning en köpenhamnsbo i närheten av det inträffade om han är orolig. Mannen berättar att han trots allt kommer att gå ut på middag under alla hjärtans dag med sin flickvän, och inte tänker stänga in sig på grund av det som hänt.

Här sätts möjligen fingret på en väsentlig del i den rent psykologiska hanteringen av terrorism.

För även om det inte finns en helt entydig definition av terrorism beskrivs det i mångt och mycket som en skadande gärning som bland annat syftar till att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.

Här får Danmark gott betyg i att motverka oron, menar experter Ekot talat med.

Bland andra Brigitte Mral, professor i retorik vid Örebro Universitet. Hon har mångårig erfarenhet av kriskommunikation. Och hon lyfter den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt uttalanden i ett tidigt skede.

– Hon inleder med att våra tankar går till offren och deras familjer. Att vi alla har förlorat något i dag. Hon inleder med väldigt mycket empati. Samtidigt ett budskap om att vi står tillsammans här. Det tyckte jag var en intressant inledning. Istället för att inledningsvis tala om just terror och skräck. Talet är känslofyllt men samtidigt är hon väldigt bestämd och visar väldigt tydlig handlingskraft, säger Brigitte Mral.

Att ena nationen med stark ledare och att inte för snabbt peka ut gärningspersoner är en bra strategi menar Brigitte Mral. Hon lyfter även fram polisens öppna och flödande kommunikation om vad de vet och inte vet.

– Det jag har hört av talet och den danska statsministern så talade hon inte om vilka grupper som skulle kunna stå bakom det. Det gjorde inte polisen heller. Utan man betonade däremot att personen i fråga var född i Danmark och bor i Köpenhamn. Nu visade det sig att det tydligen verkar vara en muslim. Men man gick inte ut med det direkt. För det handlar också om att skydda den muslimska befolkningen så klart. Som väldigt lätt utpekas i en sådan här skräckfylld situation, säger Brigitte Mral.

På sociala medier sprids sedan i går kväll i Danmark tydlig beröm från många riktat mot dansk polis, rapporterar dansk radio, DR. På twitter syns bland annat en tydlig uppmaning till folk om att tacka en polis om man ser en.

Till fram för drygt fem år sedan hade Sverige en myndighet som hette Styrelsen för psykologiskt försvar. Myndighetens uppgift bland annat var att analysera folkstämningen och vid behov starta de kampanjer som krävs. I dag har vi istället Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som man kan säga har liknande uppgifter.

De nordiska länderna har i dag flera erfarenheter av krishantering. Till exempel har vi tidigare självmordsbombaren i Stockholm, tsunamin och attentaten i Oslo och Utöya, säger Brigitte Mral. Men i Sverige skulle vi kunna jobba ännu mer på att förbättra kriskommunikationen, säger hon.

– Det handlar också väldigt mycket om att man tänker sig in i, inte bara de direkt drabbade utan också resten av befolkningen. Folk som engagerar sig i en kris eller som blir skrämda. Där tror jag att man har ganska mycket att utveckla fortfarande, säger Brigitte Mral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".