Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige sämst i EU på att kontrollera flygresenärer

Publicerat tisdag 17 februari 2015 kl 06.30
Andra länder har automatisk rapportering.
(1:47 min)
Foto: J Pat Carter/TT.
Foto: J Pat Carter/TT.

För att upptäcka och gripa misstänkta terrorister driver den svenska regeringen på för skärpt övervakning av flygpassagerare i EU. Men i praktiken är Sverige sämst i klassen när det gäller att införa befintliga EU-regler om passagerarkontroller.

Sverige kräver inte att flygbolagen skannar alla pass och för över uppgifterna till polisen, vilket idag sker i de flesta andra EU-länder och till exempel vid alla resor till USA.

-- Vi drar passet som läses maskinellt. Om allt är okej så kan vi fortsätta med incheckningen. Om det inte är okej, då lyser det rött. Det kanske ligger nån spärr av någon anledning och då ropar vi på vår säkerhetsavdelning, säger Annette Carlsson, trafikassistent på Arlanda.

Vid incheckningen på Arlanda sveper man passet genom en läsare och uppgifterna överförs elektroniskt i det här fallet till amerikanska myndigheter, som kontrollerar att personen har rätt att resa in i USA och inte står på någon terrorlista.

2004 antog EU en lag om automatisk överföring av passagerarlistor vid alla resor in och ut ur Europa. Men den lagen har ännu inte genomförts i Sverige. Idag kan polisen begära ut passagerarlistor för enskilda flyg, men nån automatisk överföring sker inte berättar Thomas Jacobson som är säkerhetsaansvarig för SAS i Europa.

– Andra europeiska länder har infört det, till exempel Frankrike, Portugal och Spanien har de kraven.  Men i Sverige har vi inte de kraven ännu, säger Thomas Jacobson.

Vad är det för uppgifter som finns i passet som man skannar?

– Ditt pass, ditt födelsenummer, hur länge passet är giltigt, vilken nationalitet du har, vilket kön du har, säger han.

Checkar man dom här namnen mot terrorlistor?

– Amerikanerna gör det och engelsmännen gör det också.

Inom den svenska polisen beklagar man att Sverige halkat efter övriga EU. Patrik Engström är chef för den nationella operativa avdelningens gränspolissektion.

– Jag kan bara konstatera att det är ett verktyg som vi skulle ha nytta av. Vi kan hämta in dom här listorna manuellt, men det kräver betydligt mera arbete, det skulle vara effektivare att få bearbeta materialet automatiskt och få in med systematiskt, säger Patrik Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".