Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljoner i stöd för nya jobb på Volvo utan effekt

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 09.47
Arbetsmarknaden vände under tiden
(1:48 min)

Miljoner från EU för att hitta nya jobb till varslade på Volvo Personvagnar hade ingen effekt. Snarare tvärtom, enligt Riksrevisionen.

De miljoner som Sverige fick från EU för att hitta nya jobb åt de 1 200 som fick gå från Volvo Personvagnar, Volvo Cars, vid de stora varslen år 2008 och 2009 hade ingen som helst effekt utan tvärtom. Det visar Riksrevisionens granskning som publiceras senare idag.

– När det gäller omskolningsåtgärderna på Volvo Cars så var de utan effekt, säger riksrevisor Claes Norgren. Jämför vi med en matchad kontrollgrupp kan man inte se att det här har gett bättre resultat på arbetsmarknaden.

Dessutom visade det sig att under den tid som utbildningen varade kom man längre ifrån arbetsmarknaden och det tog ännu längre tid att hitta ett nytt jobb, säger Claes Norgren.

Riksrevisionen har på eget initiativ granskat effekten av det stöd på över 98 miljoner kronor som Sverige fick ur EU:s globaliseringsfond 2009 för att stödja de arbetslösa från Volvo Cars med olika utbildningsprogram, utöver den ordinarie arbetsmarknadspolitiken. Och att detta inte lyckades, finns det framförallt två förklaringar till.

– Det ena är att åtgärderna kom för sent och det andra att medan man utbildade folk så vände arbetsmarknaden. Konjunkturen vände och människor som kanske inte hade gått in i utbildningsprogrammet fick jobb i alla fall, och de fick snabbare jobb. säger riksrevisor Claes Norgren.

I svallvågorna efter finanskrisen hade Volvo Personvagnar då varslat nästan 6 000 anställda. Underleverantörerer hade i sin tur varslat och facket talade om att jämställda detta med att lägga ner ett stort svenskt industriföretag.

I slutändan fick 1 200 anställda gå i Göteborg, men också i Skövde och i Köping.

Och att mångmiljonprogrammet inte lyckades drar Claes Norgren framförallt en lärdom av, och det gäller tiden.

– Snabbt upp ur startblocken om man ska göra det här och få sakerna på plats snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".