Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ramberg om Saudifrågan: Löfven är i knipa

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 15.11
Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Frågan om avtalet med Saudiarabien har hyfsade förutsättningar att utvecklas till en politisk revansch för Miljöpartiet. Sen de Gröna klev in i Rosenbad har både politiska motståndare och en del besvikna sympatisörer utmålat dem som lätta offer för Socialdemokraternas slipade förhandlare. Miljöpartiet har tvingats till betydande politiska eftergifter i ett antal frågor. Samtidigt som partiet haft svårt att väga upp med några klockrent propagandistiska segrar.

Saudifrågan håller nu på att utvecklas till ett drömläge för ett litet koalitionsparti som vill vinna en förhandling med ett stort. Inte bara Miljöpartiet kräver att avtalet sägs upp. Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gör det också. Till detta kommer en växande opinion inom det socialdemokratiska partiet självt. Den ena socialdemokraten efter den andra uttalar sig offentligt för att avsluta samarbetet. Pressen på Stefan Löfven tilltar för varje dag.

Och nu svänger också Sverigedemokraterna. Bara Moderaterna, som förlängde avtalet när de själva regerade Sverige, tiger idag som muren om vad partiet anser. Alla partier som har en åsikt i frågan kräver nu alltså att avtalet stoppas. Medan Socialdemokraternas ledare talar om att "omförhandla".

Om Stefan Löfven tänker sig att i någon form fortsätta ett militärt samarbete med Saudiarabien får han den delikata uppgiften att förklara för partiopinionen och varför Socialdemokraterna ska vara mer angelägna än nästan alla andra om att samverka med en av världens mest brutala diktaturer.

Han kommer att få höra att han ligger efter Sverigedemokraterna i en fråga om mänskliga rättigheter. Han kommer att få äta upp Socialdemokraternas kongressbeslut från 2013 som kräver en lag som förhindrar vapenexport till bland andra Saudiarabien. När Stefan Löfven själv ska beskriva partiets ståndpunkt brukar han säga "försvåra" men i kongressbeslutet står "förhindra". En formulering som inte är lika lätt att runda.

Statsministern kommer tillsammans med utrikesministern också att få äta upp sina ord om en "feministisk utrikespolitik". Saudiarabien har i den internationella debatten blivit den kanske främsta symbolen för kvinnoförtryck.

Samtidigt profilerar sig Stefan Löfven som en exportälskande statsminister. Han fruktar att det skulle kunna påverka och kanske skada internationella relationer och affärsförbindelser att avsluta avtalet. Statsministern är med andra ord i knipa.

Ända sen Saudi-avtalets detaljer avslöjades av Ekot har Socialdemokraternas linje varit att omförhandla snarare än att avsluta. Det är möjligt att Löfven nu hoppas kunna göra tricket att behålla ett samarbetsavtal men samtidigt övertyga omvärlden att det är så förändrat att det inte längre kan kallas militärt. Kruxet är att det militära är själva vitsen med samarbetsavtalet. Även övervakningssystem och annat som på ytan ser civila ut har militära användningsområden.

Saudifrågan har alla förutsättningar att bli en framgångsrik förhandling för Miljöpartiet. Vi får se om de kan utnyttja sitt goda läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".