Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot vinststopp i välfärden

Publicerat torsdag 5 mars 2015 kl 09.27
Tenelius: "Det här är värre än vad vi hade väntat"
(1:23 min)
Ardalan Shekarabi till vänster och Håkan Tenelius till höger.
Foto: TT:

Regeringen och Vänsterpartiets nya direktiv till utredningen om vinster i välfärden som presenterades idag har redan mött kritik. I direktivet framgår att även missbruksvården, personliga assistenter och komvux nu ska omfattas i utredningen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är positiv till att man i förslaget som presenterades i dag gått längre än den överenskommelse som gjordes i höstas. Men branschorganisationen Vårdföretagarna, som representerar vårdgivare som drivs i privat regi är omvänt kritiska och säger att förslaget nu är värre än väntat.

– Man kan inte driva välfärdspolitik på grundval av mytbildning och missförstånd. Till exempel att kvaliteten skulle vara lägre i privat driven vård- och omsorg. Där visar tvärtom mätningarna att kvaliteten snarast är högre i de privata alternativen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna.

I förlängningen säger Tenelius att de här förslagen leder till att aktibolagen i vårdsektorn kommer att dö svältdöden då han inte tror att de kommer kunna finansiera sina nyinvesteringar vilket företagen behöver för att överleva.

– Det finns enskilda exempel på vård och omsorg sin inte har fungerat, både i privat och offentlig regi. Det tror jag alla vet som bevakar de här verksamheterna. Men de finns så många duktiga entreprenörer och medarbetare i de privata företagen som varje dag gör ett utmärkt arbete. De är de som de här förslagen kommer gå ut över och det är inte så vi utvecklar välfärden, säger Tenelius

I oktober meddelade regeringen och Vänsterpartiet att de hade kommit överens om att kraftigt begränsa de privata välfärdsbolagens rätt att ta ut vinst. I dag presenterar de utredningsdirektiven. Utredare blir Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu.

På DN-debatt skriver Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) att huvudsyftet med utredningen är att se till att skattepengar inte hamnar som vinst i ägarnas fickor. Allt överskott ska alltså återinvesteras i verksamheten, med undantag för privat insatt kapital och en liten ränta på det.

Shekarabi och Sjöstedt påpekar att kommuner och landsting köper allt fler tjänster från privata utförare. Till exempel ökade köpet av vård- och omsorgstjänster från 19 miljarder till 35 miljarder kronor mellan 2006 och 2013.

Jämfört med överenskommelsen från i höstas så är det fler verksamheter som nu kommer att omfattas av utredningen, till exempel missbruksvården, personliga assistenter och komvux.

Den utvidgningen var en svår fråga i förhandlingen med regeringen, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

-- Det som har varit mest spännande, och kanske också lite svårare än annat, är att vi har vidgat mandatet, att vi har gått lite längre än vad överenskommelsen som vi gjorde i höstas slår fast. Vi ser ju, både Vänsterpartiet och regeringen, att här finns också problem, säger Sjöstedt. 

Nytt är också att utredningen ska vara klar senare än vad man sagt tidigare, 1 november 2016. Det betyder att en proposition blir aktuell först våren 2017, istället för 2016 som man sagt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".