Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemligt mejl avslöjar: Wallenberg bakom debattartikel för Saudiavtalet

Publicerat fredag 6 mars 2015 kl 17.03
"Frågan har de senaste dygnen blivit tämligen akut"
(2:05 min)
Foto: SR
1 av 2
Foto: SR
Foto: SR
2 av 2
Foto: SR

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg ligger bakom den uppmärksammade debattartikeln där 31 direktörer argumenterar för ett fortsatt Saudiavtal. I ett hemligt mejl skriver han till det svenska näringslivets toppskikt och förklarar att "frågan de senaste dygnen blivit tämligen akut."

Det har varit få av de 31 toppdirektörer som skrev under dagens debattartikel i DN som velat utveckla sina argument varför Sverige ska fortstätta det militära samarbetsavtalet med diktaturen Saudiarabien.

Ekot har sökt drygt 10 direktörer men ingen har sagt sig ha möjlighet att bli intervjuad. Förklaringen är möjligen att de så sent som i förrgår engagerades att skriva under en redan färdig debattartikel.

Vi har kommit över ett hemligt mejl från Jacob Wallenbergs sekreterare. I onsdags eftermiddag skrev hon på uppdrag av sin chef ett mejl till ett 40-tal näringslivshöjdare. Ärenderaden är "Debattartikel - URGENT"

Mejlet, som är undertecknat av Jacob Wallenberg och Ericssons ordförande Leif Johansson, börjar:

Hej!

Vi skriver i ett angeläget ärende och önskar din medverkan. Som du säkert har noterat pågår en intensiv debatt om det sk Saudiavtalet. Vi ser nu behovet av att näringslivet gör en kraftfull markering kring vikten av att Sverige respekterar ingångna avtal. Bifogade utkast till artikel förklarar hur vi resonerar.

Vi skulle varmt uppskatta om Du medverkar som undertecknare till artikeln. Vår tanke är att denna artikel publiceras redan denna vecka, förhoppningsvis i Dagens Nyheter. Därför behöver vi din respons redan under dagen. Vi beklagar de pressade tidsramarna, men frågan har de senaste dygnen blivit tämligen akut.

Varma hälsningar Jacob Wallenberg Leif Johansson

De flesta kontaktade direktörer står i dag som undertecknare till debattartikeln. Bland de som inte skrivit under finns bland annat chefer Skanska och Axel Johnsson-koncernen.

Ekot har sökt storägaren Antonia Ax:son Johnson för en kommentar. På Axel Johnsson-koncernen lämnar man kommentaren att det här är en fråga som man inte har diskuterat.

Ekot har också sedan i morse förgäves sökt Jacob Wallenberg för en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".