Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda ord när Wallström frågades ut i KU

Publicerat torsdag 16 april 2015 kl 14.42
"Utrikesministern försöker komma undan"
(2:35 min)
Margot Wallström, (S) utrikesminister, utfrågas om deklarationen om Palestina i Regeringsförklaringen i riksdagens konstitutionsutskott. Foto: Nora Lorek/TT.
Margot Wallström, (S) utrikesminister, utfrågas om deklarationen om Palestina i Regeringsförklaringen i riksdagens konstitutionsutskott. Foto: Nora Lorek/TT.

Frågan om regeringen erkänt Palestina som stat utan att först höra utrikesnämnden behandlades i dag på förmiddagen av riksdagens konstitutionsutskott. Utrikesminister Margot Wallström är anmäld för att ha brutit mot regeringsformen. Men så var det inte alls försvarade sig Margot Wallström i dag på förmiddagen.

– Regeringsförklaringen från tillträdande statsministern var avsedd som avsiktsförklaring. Det formella beslutet att erkänna staten Palestina fattades den 30 oktober 2014 efter vederbördig beredning av ärendet och efter att överläggning skett med utrikesnämnden.

Det var den tredje oktober förra året som statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring sade att Sverige kommer att erkänna Palestina. Utrikesminister Margot Wallström drog en tidtabell för behandlingen av ärendet innan det slutliga beslutet fattades.

Hon påpekade också att när statsminstern läste upp sin regeringsförklaring hade hon ännu inte blivit statsråd.

– Jag tillträdde som utrikesminister den tredje oktober vid konseljen klockan 13, tror jag att det var. Så först då blev jag statsråd.

Men - ansåg kritikerna i utskottet - regeringen skickade ett brev till svenska ambassader samma dag som regeringsförklaringen lästes upp. Och där är bilden en annan, sade moderaten Annicka Engblom.

– Erkännandet av Palestina var i enlighet med folkrätten. Alltså, regeringen skickar ut information till sina egna utlandsmyndigheter samma dag som regeringsförklaringen läggs, tre veckor före överläggningarna med utrikesnämnden, en överläggning som regeringen enligt lag ju är föreskriven att genomföra.

Att det i brevet till ambassaderna på ett ställe talas om avsikt och på ett annat ställe "erkännandet av Palestina var" fick Margot Wallström att säga:

– Man kan förstås läsa vissa saker som en viss potentat läser bibeln. Det går inte att rycka ut just detta på det sättet eller att förstå eller tolka det på det sättet. Det är ju fortfarande avsiktsförklaringen.

Detta fick Annicka Engblom att ilskna till.

–  Med all respekt för konstitutionsutskottet och dess ledamöter så undanber jag att utrikesministern kallar ledamöterna, eller i det här fallet den här ledamoten, för potentat. Tack.

Det lär ändå bli formuleringarna i brevet som slutligen avgör om Margot Wallström kommer att få kritik av utskottet eller ej.

– Det kan hända att det är fel på svaret och att verbformen är satt felaktigt, men det är likväl det svaret som utrikesministern har skickat och som nu utrikesministern försöker komma undan, säger kristdemokraten Tuve Skånberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".