Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världsledare kallar till krismöte om flyktingsituationen

Publicerat söndag 19 april 2015 kl 16.40
"Att inte göra något är inte ett alternativ"
(1:07 min)
Margot Wallström Matteo Rezi EU flyktingkatastrof medelhavet
Margot Wallström kommer att närvara på morgondagens möte i Luxemburg. Till höger Italiens premiärminister Matteo Renzi. Foto: TT

EU:s utrikesministrar kommer att diskutera den akuta situationen i Medelhavet vid en extrainsatt punkt på måndagen. Italiens premiärminister Matteo Renzi har även tagit kontakt med flera världsledare för att samla till ytterligare ett möte i slutet av veckan.

På bara en vecka tros uppemot 1 100 flyktingar ha omkommit i försök att ta sig över Medelhavet till Europa. Den senaste olyckan där 700 befaras ha mist livet benämns som den värsta någonsin.

Italiens premiärminster Matteo Renzi är en som reagerat, han frågar sig "hur kan världen acceptera denna systematiska slakt på Medelhavet när moderna kommunikationer gör att vi borde kunna övervaka allt".

Renzis talesperson uppger för nyhetsbyrån Reuters att premiärministern varit i kontakt med flera EU-ledare för att diskutera situationen i veckan. Även Frankrikes premiärminister Francois Hollande har begärt ett krismöte med EU:s inrikes- och utrikesministrar.

Den svenska regeringen håller just nu på att förbereda vad de ska ta upp på morgondagens möte där Margot Wallström kommer att närvara. Migrationsminister Morgan Johansson vill se en utökad insats för att rädda fler liv på Medelhavet, men också att fler av EU:s länder tar ansvar för flyktingmottagandet.

– I grunden handlar det om att vi måste förstärka räddningsinsatserna i Medelhavet, rädda fler liv helt enkelt. Det andra är att alla medlemsländer måste ta ansvar för flyktingsituationen, att alla länder måste vara beredda att ta emot flyktingar. Och det tredje är att slå till mot de människosmugglare som uppenbarligen är beredda att skicka människor rakt ut i döden, säger Morgan Johansson.

Vad tror du om förutsättningarna att få stöd för det som Sverige kommer föra fram?

– Jag tror att alla medlemsländer är tagna av den här situationen. Det är inte ett alternativ att inte göra någonting. Vi har en situation där inte ens hälften av EU:s medlemsländer är med i FN:s vidarebosättningsprogram där man tar emot kvotflyktingar, och det är förstås helt oacceptabelt. Alla länder måste vara beredda att ta ansvar, säger Morgan Johansson.

Federica Mogherini, som är EU:s höga representant för utrikesfrågor, säger i ett uttalande att "vi har alltför ofta sagt 'aldrig mer'. Nu är det dags för EU att möta de här tragedierna utan dröjsmål".

Hur ska EU förhindra att historien inte upprepar sig?

– Genom att se till att alla länder är beredda att ta ansvar nu. Att man i en eventuell insats förbinder sig till ett långsiktigt åtagande, det kan inte bara handla om att man är beredd att sätta av resurser för ett halvår, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Fakta: Dödliga migrantolyckor

12 april 2015: cirka 400 migranter befaras ha omkommit när en överlastad fiskebåt kapsejsar utanför libyska kusten.

7 februari 2015: Två gummibåtar kapsejsar i mycket hårt väder utanför Lampedusa, omkring 300 migranter mister livet.

14 september 2014: En båt med cirka 200 afrikanska migranter sjunker öster om Tripoli. Bara 36 räddas.

10 september 2014: Upp till 500 migranter befaras ha drunknat sedan människosmugglare rammat deras båt utanför Malta.

22 augusti 2014: 170 migranter från Afrika söder om Sahara dör när deras båt sjunker utanför Tripoli.

3 oktober 2013: Ett skepp med 500 migranter, mestadels från Afrikas horn, sjunker utanför Lampedusa. Minst 366 människor dör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".