Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Giftinformationscentralen: Stopp för Alvedon i butik inte tillräckligt

Publicerat onsdag 29 april 2015 kl 12.34
"Vi kommer inte se någon stor förändring"
(2:00 min)
Alvedon, brustablett, verktabletter
Foto: TT

I november stoppas försäljningen av värktabletter med paracetamol i matbutiker, meddelade Läkemedelsverket i dag. Men Giftinformationscentralen tror inte att åtgärden räcker för att stoppa problemet med allt fler paracetamolförgiftningar. 

– Den som vill ha tag på paracetamol har fortfarande lätt att köpa via apotek eller så har man lagrat hemma, så vi kommer inte se någon stor förändring i det första skedet. Men jag hoppas att det är inledande steg till att få ned den här bekymmersamma problematiken, säger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen. 

Paracetamol finns i vanliga värktabletter som Alvedon och Panodil. Tar man för många kan man få allvarliga leverskador, och antalet paracetamolförgiftningar har ökat markant de senaste åren - och särskilt bland unga som medvetet överdoserar för att skada sig själv.

Läkemedelsverket sätter ökningen av antalet förgiftningar i samband med att det 2009 blev tillåtet för matbutiker och bensinmackar att sälja de här läkemedlen. Därför stoppas nu försäljningen av paracetamol i tablettform utanför Apotek från och med november, för att det ska bli lite svårare att få tag i dem. 

Men Giftinformationscentralen tror alltså att det behövs fler åtgärder.

– Jag skulle gärna se att apotekskedjorna tog sitt ansvar i det här läget och understödde Läkemedelsverkets intentioner genom att sälja paracetamol över disk och endast en förpackning åt gången, säger överläkare Mark Personne. 

För dagligvaruhandeln är det inte särskilt viktigt ekonomiskt att få sälja paracetamoltabletter, men matbutikerna ser det som en bra service som man vill ha kvar.

Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel där bland annat Coop och Ica ingår, hade precis som Giftinformationscentralen gärna sett andra åtgärder, och hon är tveksam till om det verkligen är försäljningen utanför apotek som lett till det ökande antalet förgiftningar.

Vi förstår inte riktigt grunderna till beslutet. Sedan är det naturligtvis så att tillgängligheten för konsumenterna försämras, inte minst på landsbygden där det är långt till närmaste apotek, säger Karin Brynell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".