Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera myndigheter ses som dåliga

Publicerat måndag 11 maj 2015 kl 03.00
"Det kan ju få konsekvensen att viljan att betala skatt minskar"
(1:52 min)
Myndighetsbarometern MOA Nordic brand 2015.
Myndigheterna rangordnas utifrån ett anseendeindex på skalan 0 till 100. 75 och uppåt räknas som mycket bra - allt under 40 anses vara extremt dåligt.

Svenska folket tycker att Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan gör sämst jobb bland Sveriges myndigheter, visar en ny undersökning.

Hela listan (Nordic Brands myndighetsbarometer)

Att just dessa hamnar i botten beror delvis på att de hanterar de hetaste politiska frågorna just nu, menar Robert Gelmanovski, vd för analysföretaget Nordic Brand, som delvis ägs av Stockholms Universitet.

– Det som rör jobben, det som rör socialförsäkringen och det som rör invandringen. Sen har ju folk en förväntansbild av vad de här myndigheterna ska göra och många av de här myndigheterna i botten har inte riktigt lyckats nå ut kommunikativt och förklara på vilket sätt de levererar helt enkelt, säger han.

Undersökningen har tittat på vilket anseende 21 av de mest välkända myndigheterna och samhällsinstitutioner har i folks ögon.

Frågorna har bland annat handlat om förtroendet, synen på medarbetarnas kompetens och vad man upplever att man får för pengarna.

Sedan har myndigheterna rangordnats utifrån ett anseendeindex på skalan 0 till 100, där 75 och uppåt räknas som mycket bra, medan under 40 anses vara extremt dåligt - där hamnar både Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

– Ja, det kan ju få konsekvensen att viljan att betala skatt minskar, att vi liksom inte tycker att man handskas med våra gemensamma medel på ett bra sätt, säger Robert Gelmanovski och trycker på att medierapportering bidrar till synen på myndigheterna.

Men han menar att i fallet med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket så handlar det också om att dom de facto anses göra ett dåligt jobb.

Samma myndigheter hamnade även i botten i SOM-institutets studie i april, över förtroendet för myndigheter.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket säger att det givetvis är problematiskt för myndigheten och är delvis självkritisk, men ser flera förklaringar.

– Migrationsverket får ofta klä skott för politiken. Tyvärr är migrations- och invandringsfrågan en allt mer polariserad fråga i dagens Sverige. Här tror jag att både myndigheten, politiker och media tillsammans kan jobba för att klargöra ansvarförhållanden och förklara hur saker och ting ligger till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".