Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hallandsåsens flora och fauna klarar tunnelbygget

Publicerat torsdag 21 maj 2015 kl 17.08
Återhämtningen går snabbt
(1:49 min)
Karl Holmström ingår i den ekologiska kontrollgruppen. Kabbeleka och kärrviol är några av de växter man kan hitta i åsområdet. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.
Karl Holmström ingår i den ekologiska kontrollgruppen. Kabbeleka och kärrviol är några av de växter man kan hitta i åsområdet. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio.

Hallandsåsen mår bra. Det är slutsatsen i den näst sista årsrapporten från den ekologiska kontrollgruppen för tunnelbygget genom Hallandsåsen.

I december invigs tunneln genom Hallandsåsen. Sedan 1999 har bygget kontrollerats av en ekologisk kontrollgrupp som i dag presenterade sin årsrapport för 16:e och näst sista gången. Miljöchefen StenInge Arnesson kan nöjt konstatera att tunnlarna är täta och att grundvattnet därmed stannar i åsen.

– Ja, det läcker in i dag mindre än tio liter per sekund. Vårt tillstånd säger att det får läcka in 33 liter per sekund under driftskedet. Inläckaget sker framförallt i de tunnlar längst norr och längst söderut som byggdes med en annan teknik på 1990-talet, säger StenInge Arnesson.

På vägen har problemen varit många med att vattnet läckt in i tunnlarna och därmed försvunnit ifrån känsliga områden på åsen, till exempel vid Lyadammarna, utanför Förslöv.

– Det blev helt torrlagt på två dygn. Då krälade kräftorna och fisken sprattlade här. Det var lite naivt av Banverket att inte ha kontroll på det, säger Peter Nidelius som har en gård vid Flintalycke.

Men i flera år har man sett att återhämtningen går snabbt. I dag är det svårt att hitta några bestående men. För att minska effekterna har man också vattnat utsatta kärr och vattendrag och flyttat fisk.

I Lyabäcken är beståndet av öring ännu inte normalt. Bäcken har torrlagts och där blev en omfattande fiskdöd år 2003 efter ett utsläpp av cement och bentonitlera. I en del av bäcken finns bara vuxen fisk, i en annan nästan bara årsungar, men enligt Karl Holmström i den ekologiska kontrollgruppen kommer den att återhämta sig.

– Om fyra-fem år så tror jag det är svårt att se några effekter av detta, säger Karl Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".