Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredare lägger för lite tid på barnen

Uppdaterat måndag 7 september 2015 kl 18.15
Publicerat måndag 7 september 2015 kl 17.39
Socialsekreterare tvättar leasingbilar
(2:15 min)
STOCKHOLM 2014-11-12 Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

En lägesrapport till regeringen om socialsekreterarnas arbete med barn och unga visar att socialtjänstens utredare lägger väldigt lite tid på att träffa barnen. Regeringens nationella samordnare för de här frågorna, Cecilia Grefve, har än så länge bara träffat nio kommuner men hennes bild är likartad.

– Ja, vi har funnit att man har en timma per dag mot barn och vårdnadshavare och av den tiden har man en kvart per dag till direkta barnsamtal. Övrig tid är administration eller dokumentation och en liten försumbar tid för utveckling det är en verksamhet som verkligen behöver det, säger hon.

Även om det blir fler möten än ett under de månader en social utredning kan ta, så får de barn det gäller allt för lite tid, enligt Grefve. Hon ska träffa omkring 50 kommuner innan hon är färdig.

Fackförbundet Vision har varnat för att personalläget i socialtjänsten kan hota rättsäkerheten. Nio av tio socialchefer har problem att hitta personal för arbete med just barn och unga, enligt facket.

– Det är naturligtvis ett bekymmer. Samtidigt ger sådana här mätningar tid för reflektion, alltså hur använder man tiden? Vi har också hört talas om socialsekreterare som åker iväg och tvättar leasingbilar, för just den servicen finns inte heller kvar i kommunerna. Många kommuner återanställer faktiskt administratörer också, för man ser att de gjorde en viktig arbetsinsats. Och då kan socialsekreterarna koncentrera sig på sitt arbete, säger Cecilia Grefve.

Barn- och ungdomsminister Åsa Regnér säger att regeringen anslagit pengar till kompetensutveckling och stöd till introduktion för socialsekreterare

– På vissa håll är det här en budgetfråga, på andra håll är det mer en fråga om att organisera de resurser man redan har på ett bättre sätt, säger hon.

Socialsekreterare som tvättar leasingbilar - varför blir det så?

– Ja, det är ju kommunernas ansvar att se till att den här verksamheten fungerar och att använda resurserna på ett bra sätt och framförallt se till att socialtjänsten i barn- och ungdomsdelen är rättssäker och till för barnen.

Men det låter som att det behövs en hel del styrning här från statens sida?

– Det behövs absolut, det finns en lagstiftning som man har skärpt en hel del under senare år. Men det är också viktigt att ge förutsättningar för att den ska kunna fungera i verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".