Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utformning på solskatt får kritik

Publicerat söndag 20 september 2015 kl 07.00
"Slår ju fel när det gäller offentliga aktörer"
(2:12 min)
Statsminister Stefan Löfven (S), miljöminister Åsa Romson (MP), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och bostadsminister Ibrahim Baylan (S) på rad då regeringens satsning på solceller presenteras på ett solcellstak i Frihamnen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Statsminister Stefan Löfven (S), miljöminister Åsa Romson (MP), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och bostadsminister Ibrahim Baylan (S) på rad då regeringens satsning på solceller presenteras på ett solcellstak i Frihamnen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Samtidigt som regeringen ökar investeringsstödet till solenergi i höstens budget inför man en skatt på just sol-el. Regeringen får nu kritik, även inifrån regeringspartierna, för hur den här skatten ska utformas.

Risken är stor att den kommer att bromsa utbyggnaden av solkraft, säger kritikerna. Socialdemokraten Anders Lago, som är ordförande i HSB, tycker att större bostadsrättsföreningar som producerar sin egen el drabbas orättvist.

– Det är rimligt att den el som kommer från egna fastigheter är skattefri. Man kan jämföra med en bergvärmeanläggning. Ska den energin också beskattas? Här bygger man upp en bra, klimatsmart anläggning och använder energin själv. Då känns det märkligt att den ska beskattas, säger Anders Lago.

Det kan tyckas konstigt att en röd-grön regering vill beskatta förnyelsebar energi men Sverige måste införa en skatt, bland annat på grund av EU:s regelverk.

I stället är det själva utformningen av lagen får skarp kritik. Ett problem är att en ägares alla fastigheter räknas ihop när skatten ska betalas i stället för att varje fastighet beskattas för sig.

Stockholms läns landsting har till exempel planer på att sätta solceller på alla sina sjukhustak för att producera el till den egna verksamheten. Om det blir verklighet kommer landstinget att tvingas betala skatt eftersom solcellerna sammanlagt passerar gränsen för hur mycket el man får producera skattefritt.

Tomas Eriksson är Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting. Han hoppas och tror att regeringen kommer att backa från den delen av sitt förslag.

– Det slår ju fel när det gäller offentliga aktörer. För enskilda hushåll spelar det ingen roll men för offentliga företag som äger många fastigheter så blir det konstigt, säger han.

Regeringen presenterade nyligen ett höjt investeringsstöd för sol-el som en satsning i höstens budget.

Men enligt Anders Lago hade ett omarbetat skatteförslag, som ger långsiktiga spelregler, varit mycket mer välkommet.

Energiminister Ibrahim Baylan lovar nu att den frågan ska utredas så att det kanske kan bli en ändring så småningom.

– Vi ska gärna titta på detta och se om vi kan hitta en lösning. Jag tycker att det finns relevanta synpunkter på det här, säger han.

Vad handlar det om för tidsperspektiv?

– Min ambition är att komma igång med det här så snabbt som möjligt men det är ganska krångliga regler som vi har att förhålla oss till, säger Ibrahim Baylan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".