Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd terrorhotnivå i Sverige

Publicerat onsdag 18 november 2015 kl 17.04
Säpo bedömer att de måste agera
(1:22 min)
Säkerhetspolisens entré i Solna. Foto: Pressbild/Säkerhetspolisen.
Foto: Pressbild/Säkerhetspolisen.

Sverige har höjt terrorhotnivån från nivå 3 till 4, från förhöjt hot till högt. Beslutet att höja hotnivån fattades tidigare i eftermiddags, säger Anna Mattsson på Säpos kommunikationsenhet till Ekot.

Underlaget till beslutet kommer från NTC, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, som ansvarar för att ta fram hotbildsbedömningar för Sverige och svenska intressen utomlands.

Säkerhetspolisen Säpo skriver i ett pressmeddelande att hotbedömningen bygger på ”dels på vad som är känt i nuet, dels på möjlig framtida utveckling.”

Ett av skälen till höjningen är att Säpo har tagit emot konkret information och bedömer att de måste agera.

Den förhöjda beredskapen i Sverige bygger på ett konkret hot från en enskild individ, uppger källor inom polisen till Ekot.

Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott. Förundersökningssekretess råder.

– Jag har inga kommentarer, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till Ekot.

Vidare skriver Säpo att det strategiska skälet till höjningen är att Islamiska Staten (IS) sedan sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa.  Helgens attacker i Paris visar också, skriver Säpo, att IS har ökad förmåga att genomföra relativt komplexa attentat i Europa.

Man varnar för att enstaka individer möjligen kan komma att inspireras av Parisattackerna.  Dessutom pekar man på att ett stort antal personer återvänt efter att ha deltagit i strid i Syrien och Irak. Ytterligare fler finns på plats och kan återvända till Sverige.

Höjningen innebär ökad jourberedskap för myndigheterna.

– Det innebär ökad jourberedskap för respektive organisation, tillkalla extra resurser, men också att man skickar ut signaler till andra myndigheter att läget är så allvarligt att man måste höja nivån, säger Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan.

Information om hotnivåskalan:

  1. Inget hot.
  2. Lågt hot.
  3. Förhöjt hot.
  4. Högt hot.
  5. Mycket högt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".