Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag skapar otydlighet kring muffinsformar

Publicerat lördag 9 januari 2016 kl 17.40
"Upp till 30 procent av alla träprodukter kommer från olagligt avverkat virke"
(1:53 min)
muffins
Företag som säljer muffinsformar måste veta varifrån virket kommer från. Foto: TT.

Servetter, muffinsformar, presentpapper och möbler tillverkas av olika träslag. Enligt en ny lag måste företag ha information om varifrån virket kommer och hur de olika träprodukterna har avverkats.

Men lagen är otydlig tycker Skogsstyrelsen och Svensk Handel Juridik. Just nu pågår en rättslig process över hur lagen ska tolkas.

– Interpol har gjort en uppskattning och de uppskattar att upp till 30 procent av alla träprodukter kommer från olagligt avverkat virke, säger Anna-Clara Sjöström, kontrollsamordnare vid Skogsstyrelsen.

All handel med olagligt avverkat virke är förbjuden inom EU. Sedan den svenska lagen, timmerförordningen, trädde i kraft för drygt ett år sedan har 54 företag som säljer alltifrån muffinsformar och presentpåsar till möbler granskats av Skogsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.

Ungefär hälften har underkänts, då de enligt Skogsstyrelsen saknar korrekt information om varifrån virket kommer.

Enligt lagen ska alla företag som säljer och köper timmer eller trävaror veta om virket i produkten kommer från olaglig avverkning, men hur denna kunskap ska redovisas är otydlig, menar Skogsstyrelsen och Svensk Handel Juridik.

Därför pågår nu en rättslig process om hur lagen ska tolkas. En dom från Förvaltningsrätten kom i slutet av oktober.

Ett företag, som säljer små träpärlor märkta med bokstäver tillverkade av flera olika träslag, överklagade Skogsstyrelsens föreläggande till förvaltningsrätten och fick rätt där.

Fokus bör vara på om företaget undersökt hur stor risken är för att virket i produkten är olagligt avverkat, snarare än på att granska dokumentation, enligt domen.

– Det är väldigt bra att man kommit till den slutsatsen, för då får man kunskap om var det finns risker med illegalt avverkat timmer. Skogsstyrelsen har gjort det lite enkelt för sig genom att samla på sig dokumentation istället för att göra en värdering av företagens riskbedömningar, säger juristen Camilla Sjöberg vid Svensk Handel Juridik.

Skogsstyrelsen kommer att överklaga domen till kammarrätten för att veta hur de ska förhålla sig till lagen i fortsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".