Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre villkor för flyktingarna påverkar budgeten

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 05.00
Andersson: Minskade kostnader när det gäller dem som söker asyl
(1:37 min)
Foto:
Finansminister Magdalena Andersson om den nya flyktingpolitikens inverkan på finanserna. Foto: Sveriges Radio.

Regeringens nya förslag om sämre villkor för flyktingar som kommer till Sverige kommer att få effekt på statens budget. Men det är oklart hur mycket budgeten påverkas.

Enligt finansminister Magdalena Andersson kan man i nuläget inte säga vilken effekt förslagen har på budgeten.

– Syftet med förslagen är ju att minska inflödet av asylsökande till Sverige och att fler asylsökande ska välja att söka asyl i andra europeiska länder, säger hon.

Men det måste väl ändå vara så att det går åt mindre pengar med de här förslagen? 

– Absolut. Och i och med att syftet med förslagen är att få ner antalet asylsökande så kommer det naturligtvis också att minska kostnaderna när det gäller dem som söker asyl de kommande åren.

Har regeringen nu kontroll över kostnaderna för flyktingströmmarna?

– Vi har ju precis inlett ett arbete utifrån den prognos Migrationsverket kommit med och det handlar om att se hur vi ska möta de ökande kostnaderna. Det handlar dels om att öka belåningen i de offentliga finanserna och där är det ju väldigt bra att vi har halverat underskotten i de offentliga finanserna så att vi har möjlighet att möta det här med en ökad belåning, men vi kommer också att titta på olika åtgärder för att spara.

Finansminister Magdalena Andersson som i det ansträngda budgetläget inte utesluter att Sverige förskottsbetalar in nästa års EU-budget redan i år. Avgiften är 35 miljarder kronor om året och en förskottsinbetalning skulle minska trycket på utgiftstaket nästa år.

– Ja, regeringen tittar på olika möjligheter att vidta åtgärder för att klara utgiftstaken men vilka åtgärder vi ska vidta, det har regeringen inte beslutat än.

Men att betala in EU-avgiften i förskott - det är väl ett sätt? Det har ju gjorts förut.

– Det är helt korrekt att det gjorts förut och vi tittar på olika åtgärder som vi kan vidta, dels sådant som vi har vidtagit förut men vi tittar också på en del nya åtgärder, säger Magdalena Andersson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".