Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: "MP:s hopp står till M"

Publicerat tisdag 24 november 2015 kl 23.17
Extrasändning om regeringens nya hårdare flyktingpolitik
(42 min)
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio, Pontus Lundahl/TT, Jessica Gow/TT
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio, Pontus Lundahl/TT, Jessica Gow/TT

I och med dagens flyktingbeslut kämpar Miljöpartiet för sin politiska heder. De Gröna har satsat en stor del av sitt politiska kapital de senaste åren på att vara Sveriges mest flyktingvänliga parti.

Lyssna på Sveriges Radios extrasändning med bland andra MP:s Gustaf Fridolin om de nya flyktingreglerna. 

I det tidigare samarbetet med alliansregeringen spände Miljöpartiet bågen hårt flera gånger för att få igenom lättnader i flyktingpolitiken. Och vann framgång med det.

Nu, när partiet självt sitter i regeringen, genomför partiet den mest utestängande flyktingpolitik Sverige haft på flera decennier. Det har inte varit smärtfritt internt, på tisdagsmorgonen var partiets riksdagsgrupp oenig i frågan, men ändå har partiledningen valt regeringsdeltagandet framför sin flyktingpolitik.

Språkrören är öppna med att detta inte är Miljöpartiets politik utan eftergifter för koalitionspartnern Socialdemokraterna.

Det är svårt att överskatta vidden av de reträtter språkrören nu gjort. De kan liknas vid att Moderaterna skulle genomföra skattehöjningar eller att Folkpartiet skulle avskaffa betygen i skolan.

Hur rättfärdigar De Gröna då att man offrar tunga principer för att få sitta kvar i Rosenbad? Jo med det klassiska argumentet att det annars hade blivit ännu värre.

Här pekar partiledningen framför allt på TRE inslag som man ser som gröna framgångar i ett annars dystert paket:

  1. Reglerna är tidsbegränsade till 3 år. Tanken är att de åren ska utnyttjas för att bygga ut Sveriges kapacitet att ta emot stora grupper flyktingar.
  2. Därför ingår det i dagens paket att göra satsningar på mottagandesystemet. De nämner inte att det hinner infalla ett ordinarie val innan de tre åren har gått och att det alltså kan bli en regering utan MP som beslutar om fortsättningen.
  3. MP har fått igenom att barn som redan är inne i asylsystemet inte ska omfattas av skärpningarna.

Ändå kvarstår att en regering med miljöpartistiska ministrar nu placerat Sverige mycket nära asylpolitikens miniminivå.

Under torsdagen träffas de sex partier som för några veckor sen enades om skärpningar i asylpolitiken, skärpningar som inte gick lika långt som de regeringen nu genomför.

Moderaterna har redan aviserat att de vill gå ännu längre och inskränka rätten att söka asyl i Sverige.

Om de sex enas om ett nytt paket, som går i Moderaternas riktning,  skulle den flyktingpolitiska kartan i Sverige ha vänts upp och ner på bara några veckor.

Från en situation där det fanns en grundläggande enighet över partigränserna om en mer eller mindre generös flyktingpolitik där bara Sverigedemokraterna beskrevs som det principiellt avvikande partiet. Till motsatsen.

Alltså en bred enighet om att försöka hålla flyktingar borta där Vänsterpartiet och möjligen Centern skulle bli de enda oppositionspartierna.

Men så blir det sannolikt inte. För miljöpartisterna har nu ett starkt politiskt intresse av att INTE komma överens med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det var bland annat därför regeringen tog fram onsdagens paket utan att först förhandla med de andra partierna.

För Socialdemokraterna gäller det att visa handlingskraft och inte låta sig jagas av borgerliga krav om att gå längre. När sexpartiöverenskommelsen slöts i oktober dröjde det inte länge förrän Moderaterna kritiserade den för att inte gå tillräckligt långt. Trots att de själva var med och slöt den. Varken S eller MP förlåter Anna Kinberg Batra för det.

Om Moderaterna nu driver sitt förslag att skicka tillbaka flyktingar utan att ge dem chansen att söka asyl kommer miljöpartisterna att säga nej.

Likaså om Kristdemokraterna driver sitt förslag om särskilda asylzoner vid gränserna.

Om det leder till att Moderaterna och Kristdemokraterna inte ingår någon ny överenskommelse kan De Gröna framställa regeringens flyktingpolitik som mera generös än Moderaternas och Kristdemokraternas.

Därmed kan språkrören hävda att om inte Miljöpartiet suttit i regeringen skulle resultatet ha blivit ännu sämre.

Det är därför många miljöpartister håller tummarna för att det inte blir någon ny sexpartiöverenskommelse om flyktingpolitiken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".